Saamelaisten oikeudellinen asema Suomessa - Tapio, Netta (2024)
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin saamelaisten oikeudellista asemaa Suomessa. Tavoitteena oli selvittää, miten saamelaisten oikeudet on turvattu Suomen nykyisessä lainsäädännössä, miten saamelaisten oikeusasema on kehittynyt 1900 2000-luvuilla, mitä muutoksia lakiin saamelaiskäräjistä on esitetty ja miten mahdolliset muutokset vaikuttaisivat saamelaisten oikeudelliseen asemaan. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautui kirjallisuuteen, menneeseen sekä voimassa olevaan lainsäädäntöön, kansainvälisiin sopimuksiin, hallituksen esityksiin sekä muihin virallislähteisiin. Tutkimus toteutettiin oikeusdogmaattisena tutkimuksena, jossa käytettiin myös oikeushistoriallista tutkimusotetta. Tutkimusmenetelmänä oli laadullinen tutkimus. Laadullisen tutkimuksen tutkimustyypeistä valittiin tulkintahermeneutiikka, eli tekstianalyysi. Tutkimustulosten perusteella voidaan sanoa, että vaikka saamelaisten oikeudellinen asema on kehittynyt vuosien saatossa, on lainsäädännössä ja sen toteutumisessa edelleen puutteita. Mikäli mahdolliset lakimuutokset tulisivat voimaan, olisi sillä saamelaisten itsemääräämisoikeuden kannalta myönteinen vaikutus. Muutosten myötä lainsäädäntö olisi myös yhtenäisempi kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa, ja tilanne todettujen ihmisoikeusloukkausten osalta saataisiin korjattua sekä ehkäistyä niiden mahdollinen syntyminen myös tulevaisuudessa. This thesis researched the legal status of the Sámi people in Finland. The aim was to find out how the rights of the Sámi have been secured in the current Finnish legislation, how the legal status of the Sámi has developed in the 1900s and 2000s, and what amendments to the law on the Sámi Parliament have been proposed, and how any changes would affect the legal status of the Sámi. The theoretical framework of the study was based on literature, past and current legislation, international agreements, government presentations and other official sources. The study was carried out as a legal dogmatic study, which also used a legal-historical research excerpt. ...