Kotikumpu - yhden perheen talosta taloyhtiöksi - Heikkala, Seija (2024)
Kotikumpu on pientalo Posiolla. Se on suunniteltu 1970-luvun lopussa ja rakennettu 1980-luvun alussa. Tässä opinnäytetyössä tavoitteena oli perehtyä pientalorakentamiseen aikavälillä 1975–1985 sekä tehdä Kotikummulle korjaus- ja muutossuunnitelma, jossa sen elämä jatkuisi kolmen asunnon taloyhtiönä. Tavoitteena oli myös pohtia Kotikummun muuntojoustavuutta yhtenä 1980-luvun pientalona. Tietoperustassa perehdyttiin rakentamiseen ja sen ohjaukseen vuosina 1975–1985 kirjallisuuden ja rakentamismääräysten kautta. Kotikumpuun tutustuttiin perusteellisesti sitä tutkimalla, aistimalla, mittailemalla, asukkaita ja korjaajia haastattelemalla sekä alkuperäisiin pääpiirustuksiin tutustumalla. Ensin talo tehtiin tutuksi, sitten se mallinnettiin ja laadittiin muutossuunnitelmat. Työssä laadittiin korjaus- ja muutossuunnitelma Kotikummulle. Kotikumpu omanlaisenaan 1980-luvun pientalona muuntuisi suhteellisen helposti kolmen asunnon taloyhtiöksi. Massiivinen betonivälipohja takaisi riittävän äänieristyksen kerrosten välillä ja olemassa olevat vesi- ja viemärilinjat sekä muut välipohjan aukot sijaitsevat niin, ettei uusia aukkoja tarvitsisi tehdä. Haasteellista olisi koota hajallaan oleva talotekniikka yhteen tilaan ja korjata riskirakenteet turvallisiksi. Myös rinnetalon tekeminen esteettömäksi olisi haasteellista, mutta mahdollista. Kotikumpu is a detached house in Posio, Northern Finland. It has been designed in the end of the 1970s and built in the beginning of the 1980s. It is too big to current occupants and difficult to sell like it is now. However, there is a need of small apartments in Posio. The objectives of the thesis were to learn about the building of detached houses between 1975-1985 and to make renovation and modification designs to Kotikumpu. After modifications its story would continue as an apartment house. The third objective is to consider conversion flexibility of Kotikumpu as a house of the 1980s. Building of detached houses and controlling of it in 1975-1985 were studied by reading books, articles and ...