Porotalouden näkemykset Metsähallituksen monikäyttömetsien soiden ennallistamisesta - Matilainen, Suvi (2024)
Metsähallituksen monikäyttömetsien soiden ennallistaminen Lapissa kytkeytyy olennaisesti porotalouden haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Tutkimuskeskustelut ovat korostaneet tarvetta yhdistää arktisen alueen herkässä ympäristössä luonnonsuojelun tavoitteet ja perinteiset elinkeinot, erityisesti poronhoito. Tämä tutkimus keskittyy tarkastelemaan, miten Metsähallituksen toimet monikäyttömetsien soiden ennallistamiseksi voivat kohdata porotalouden tarpeet ja miten näiden kahden tavoitteen välillä voi syntyä kestäviä synergioita. Tutkimuksen tavoitteena on analysoida ennallistamistoimenpiteitä, niiden vaikutuksia poronhoidolle sekä mahdollisia ratkaisuja, joilla voidaan edistää molempien intressien huomioimista. Tässä kontekstissa tutkimuskysymykset pureutuvat ennallistamisen käytännön toteutukseen, sen vaikutuksiin porotalouteen sekä mahdollisiin sovittelukeinoihin. Tietoperustassa korostuvat käsitteet, kuten ekosysteemipalvelut, paikallistuntemus poronhoidossa ja kulttuuriekologia. Tutkimusmetodologiana käytetään laadullista lähestymistapaa, joka tukeutuu porotalouden edustajien haastatteluihin. Näiden haastatteluiden avulla pyritään syventämään ymmärrystä siitä, miten soiden ennallistamistoimet kohtaavat poronhoidon käytännöt ja tarpeet. Tutkimustulokset osoittavat, että soiden ennallistaminen vaikuttaa porotalouteen monimuotoisesti. Perinteiset poronhoitomenetelmät ovat hyödyntäneet samoja monikäyttömetsiä porojen laidunalueina, erityisesti soiden reunamia. Ennallistamistoimenpiteillä pyritään palauttamaan soiden luonnonmukaisuutta ja parantamaan porojen elinoloja, mikä vähentää tarvetta keinotekoiselle ruokinnalle ja edistää poronhoidon pitkäaikaista kestävyyttä. Tuloksissa todetaan soiden ennallistamisen olevan monimutkaista, mutta sen tarjoavan mahdollisuuksia kestävään porotalouteen. Tärkeää on huolellinen suunnittelu ja poronhoitajien näkökulman huomioiminen. Vaikka ennallistaminen voi parantaa ekosysteemin terveyttä, sen vaikutukset vaihtelevat ja vaativat jatkuvaa tutkimusta ja vuoropuhelua. The ...