Karjalainen mytologia matkailun vetovoimatekijänä - Nevalainen, Veera (2024)
Opinnäytteen tavoitteena oli tarkastella karjalaista mytologiaa ja perinnettä, tutkia, minkä verran karjalaista mytologiaa nykytilassa hyödynnetään Pohjois-Karjalan matkailussa sekä pohtia karjalaisen mytologian ja perinteiden potentiaalia alueellisina matkailun vetovoimatekijöinä. Työllä ei ollut toimeksiantajaa, vaan lähtökohtana oli tekijän henkilökohtainen mielenkiinto aihetta kohtaan sekä aiheen ajankohtaisuus vuosina 2020–2022 tehdyn Kalevala-hankkeen nostettua teeman näkyvyyttä. Työ toteutettiin kirjallisuuspohjaisena tutkimuksellisena opinnäytetyönä. Karjalaisen mytologian ja perinteiden osalta tietopohja perustuu ensisijassa alan kirjallisuuteen ja tutkimuksiin. Mytologian tämän hetkistä hyödyntämistä Pohjois-Karjalan matkailupalveluissa tutkittiin perehtymällä matkailupalveluiden tarjontaan VisitKarelia.fi-sivuston kautta sekä haastattelemalla aiheen tiimoilta pohjoiskarjalaista yrittäjää, joka hyödyntää toiminnassaan muun muassa karjalaista perinnettä ja mytologiaa. Aineistossa korostui rakennetun ja olemassa olevan ympäristön ja miljöön merkitys perinneilmapiirin muodostamisessa, mikä on erityisen tärkeää, kun kyseessä on kulttuuriperintöyrittäjyys. Myös nykyihmisen kiinnostus ja kaipuu omia juuria ja oman suvun ja kulttuurin historiaa ja perinteitä kohtaan näkyi käytetyissä aineistoissa selkeästi. The aim of the thesis was to examine Karelian mythology and tradition, to study to what extent Karelian mythology is currently utilized in tourism in North-Karelia, and to consider the potential of Karelian mythology and traditions as regional attraction factors for tourism. The thesis did not have a client but was based on the author’s personal interest in the topic, and the rising interest around the topic, after the theme got more visibility by the Kalevala project carried out in 2020–2022. The thesis was carried out as a literature based research. With regard to Karelian mythology and traditions, the knowledge base was primarily built on literature and research in the field. The current use of ...