Jämin kilpailukyky Saksan markkinoilla - Hakala, Johanna (Satakunnan ammattikorkeakoulu, 2007)
Tutkimuksessa selvitettiin Pohjois-Satakunnassa Jämijärvellä sijaitsevan Jämin kilpailukyky matkailukohteena Saksan markkinoilla, eritoten Baijerin alueella, verrattuna Pohjois-Suomen viiteen suureen matkailukohteeseen Levi, Ylläs, Pyhä-Luosto, Ruka ja Vuokatti. Tutkimus loi katsauksen matkailualaan ja sen tulevaisuuden kehitykseen. Tutkimus ei käsitellyt pohjoisen lomakohteita yleisesti totuttuina laskettelukeskuksina, vaan ympärivuotisina lomakohteina ja keskittyi vertailussa kohteiden kokonaisaktiviteetti- ja palvelutarjontaan. Tutkimuksessa selvitettiin saksalaisten matkailijoiden määriä ja Suomi-kuvaa sekä saksalaisten odotuksia Suomen vierailultaan ja miten eri kohteet pystyvät näihin odotuksiin vastaamaan. Yhtenä tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimi SWOT-analyysi, jonka avulla selvitettiin kohteiden sisäiset vahvuudet ja heikkoudet sekä toimintaympäristön uhat ja mahdollisuudet. Kohteita vertailtaessa vertailupohjana käytettiin saksalaisten odotuksia ja vaatimuksia Suomen matkalta. Tutkimuksen toinen teoreettinen viitekehys liittyi kilpailija-analyysiin ja tutkimuksen yhteenvedossa käsiteltiin asioita, joihin Jämillä tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota ja joita tuli entisestään kehittää, jotta Saksasta tuleva matkustajavirta saataisiin pysähtymään jo Jämille ja yhteenvedossa myös muovattiin Jämille Saksan markkinoille sopiva kilpailustrategia Michael E. Porterin teorioita apuna käyttäen. Tutkimuksen lopputuloksena todettiin, että Jämi on kilpailukykyinen matkakohteena Saksan markkinoilla, eritoten Baijerin alueella. Aktiviteettitarjonnallaan Jämi on täysin kilpailukykyinen pohjoisen kohteisiin verrattuna ja keskittymällä tiettyihin asiakassegmentteihin sekä erikoistumalla Jämi voi menestyä Saksan markkinoilla. The objective of this study was to study Jämi’s competitiveness as a vacation destination in the German market especially in the Bayer region which Jämi region has had co-operation with in the past, compared to five vacation destinations in the Northern Finland, Ruka, Levi, Ylläs, Pyhä-Luosto and Vuokatti. The strengths, weaknesses, oppurtunities and threats of Jämi and the destinations in the Northern Finland were compared in the study defined Jämi’s competitivness and the study included a competitor analysis done using Michael E. Porter’s theories. In the conclusion the study defined how the stream of travelers coming from Germany could be stopped already at Jämi and what kind of things should be taken into consideration in order to do so. The conclusion of the study also defined a possible competitive strategy for Jämi to be used in the German market created using the theories from Michael E. Porter. In the summary of the thesis it was discovered thet Jämi is competitive in the German market and especially in the Bayer region. With the supply of activities Jämi is fully competitive with northern destinationsand by focusing on certain customer segments and by specializing Jämi can be successful in the German market.