Joensuun kartanon fasaanisignaalit : johdatus kotimaiseen metsästysmusiikkikulttuuriin - Portaankorva, Petrus (Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyöni käsittelee metsästysmusiikkia, erityisesti fasaaninmetsästyksen yhteydessä tapahtuvaa signaalisoitantaa. Työni koostuu kirjallisesta osuudesta sekä opinnäytetyökonsertin DVD-taltioinnista. Opinnäytetyöni kirjallisella osuudella on selkeästi kaksi tavoitetta: perehtyä tarkoin vanhoihin fasaanisignaaleihin ja signaalien käyttötarkoituksiin sekä analysoida niitä ja säveltää uudet signaalit vanhoja perinteitä kunnioittaen Joensuun kartanon fasaanijahtia varten. DVD-taltiointi on oleellinen osa opinnäytetyötäni. Opinnäytetyökonsertissani esittelin luentomaisesti signaalisoitannan historiaa sekä soitin signaali- ja fanfaariesimerkkejä ja säveltämäni uudet signaalit. Konsertin yhteydessä näytettiin myös fasaaninmetsästyksestä kertova lyhytdokumentti Jahti. Työ on tehty signaalisoittajan näkökulmasta. Olen tutkinut vanhoja signaaleja ja fanfaareja ja säveltänyt uudet signaalit siitä lähtökohdasta, että ne toimisivat Suomen arktisissa olosuhteissa. Tämä näkökulma rajoitti paljon sävellystyötä, mutta piti opinnäytetyöni tiiviinä pakettina. Uudet fasaanisignaalit ovat opinnäytetyöni tuotos. Sävellystyö vaati perehtymistä signaalisoitannan maailmaan, joten opinnäytetyöni kirjallinen osuus voidaan nähdä taustoittavana kokonaisuutena, prosessina kohti uusia fasaanisignaaleja. In my thesis, I investigate hunting music, especially the signal horn playing during pheasant hunt. My final project consists of a written part and a DVD recording of my final concert. The written part introduces old pheasant signals and their use and includes 12 new signals I have composed. The DVD recording of the final concert is an important part of my project. During the concert I explained the history of signal and fanfare playing and introduced the new signals I wrote for the pheasant hunt. The concert included also a screening of a short documentary film about pheasant hunting entitled Jahti. I approach the topic from the point of view of a signal horn player. I have explored old signals and fanfares and composed new ones that ...