Tutkielma kalustealan kiertotaloudesta ja työympäristöjen tulevaisuudesta - Koivu, Lars (2024)
Opinnäytetyön lähtökohtana oli tutkia ja koota kalustealaa koskevaa tietoa Taiga Conceptin tulevaisuuden tarpeisiin. Työn tavoitteena oli tutkia kalustealan kiertotaloutta, selvittää työympäristöjen tulevaisuutta ja koostaa kilpailuanalyysi alan toimijoista. Kirjallisessa osassa käsiteltiin kalustealan kiertotaloutta ja ympäristökysymyksiä sekä tarkasteltiin työympäristöjen ja työn tulevaisuutta. Kilpailuanalyysissä tarkasteltiin yhdeksän eri kilpailijan toimintaa alalla, kattaen markkina-alueen, tuotteet, vastuullisuuden, materiaalit ja tulevaisuuden tavoitteet. Kilpailuanalyysi on tiivistetty taulukkoon ja avattu perusteellisemmin aihealueittain. Työn tuloksena hahmottui kuva siitä, miten kiertotaloutta harjoitetaan kalustealalla, miten poliittiset päätökset vaikuttavat kiertotalouteen ja miten vastuullisuutta mitataan huonekaluteollisuudessa. Työympäristöt ovat muuttuneet etätyön suosion kasvettua. Toimistojen tarve pysyy tulevaisuudessa, mutta hieman erilaisena. Kilpailuanalyysin perusteella voidaan todeta, että yhdeksästä toimijasta vain neljällä oli käytössä ympäristöseloste (EPD) koko tuotevalikoimalleen. Valmistajat hankkivat ympäristösertifioituja materiaaleja ja pyrkivät käyttämään kierrätysmateriaaleja parhaansa mukaan. Tulevaisuuden tavoitteet keskittyivät lähinnä vastuullisuuteen. Työn tulokset tarjoavat ajankohtaisen kuvan nykytilanteesta, ja niitä tulisi tarkastella säännöllisesti, sillä käsitellyt asiat muuttuvat tulevaisuudessa.