Aurinkosähkövoimalan suunnittelu - Kiiveri, Janina (Lapin ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyön aiheena oli kirjallisuustutkimus aurinkosähkövoimalan suunnittelusta Kemiin. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Lapin ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitysosasto. Työn tavoitteena oli suunnitella voimala, joka toimisi esimerkkivoimalana ja jonka tietoja voitaisiin käyttää tutkimustarkoituksiin. Työssä tehtiin taustatutkimus aurinkovoimalalle, jossa selvitettiin aurinkopaneeleiden soveltuvuus pohjoisen olosuhteisiinsekä tarvittavat lainsäädännöt ja säädökset. Lisäksi voimalaa varten tehtiin aurinkopaneeli- sekä invertterivertailut. Työssä käytiin läpi myös yleisesti aurinkoa energian lähteenä, tarkemmin aurinkosähköä sekä aurinkopaneeleiden toimintaperiaatetta. Opinnäytetyössä saavutettiin sille annetut tavoitteet jalopputuloksena syntyi selkeästi esitetyt vaatimukset aurinkosähkövoimalalle sekä komponenttilistat paneeleiden ja inverttereiden osalta. The subject of this thesis was a literature study about a photovoltaic power plant and its deployment in Kemi. The commissioner of the final study was the research and development department at Lapland University of Applied Sciences. The goal was to design a model power plant that would act as an example case for future power plants in northern Finland. The results could be also used in further studies on the subject. A background study for a photovoltaic power plant was carried out. The study included a research and a comparison of different physical components needed for a functioning plant, and their suitability to northern environmental conditions. It also included some general research on sun as a source of energy, and the principal of photovoltaic panels. The result of the study was a clear requirement analysis for a photovoltaic power plant in Kemi, and a component list regarding the photovoltaic panels and inverters.