"A good friend never gives up and never forgets, and always cheers you up" : Sosiaalisten suhteiden merkitys yläkouluikäisille nuorille - Johansson, Riikka; Jokikokko, Anna (Lapin ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää sosiaalisten suhteiden merkitystä yläkouluikäisille nuorille. Saimme idean tutkimukseen osallistuessamme ArctiChildren InNet (2012- 2014)- Empowering School e-health Model in the Barents region -projektiin, jossa työskentelimme nuorten parissa Venäjällä. Tutkimuskysymyksemme ovat: mitä ystävyys merkitsee 13- 15-vuotiaille nuorille ja miten nuoret luovat ja ylläpitävät ystävyyssuhteita? Teoriana käytämme aineistoja, joissa käsitellään kehityspsykologian eri vaiheita ja nuorten kulttuuria. Olemme käyneet läpi aineistoja, jotka selittävät nuoruusiän kehitystehtäviä ja tämän avulla perustelemme nuorten käytöstä järjestämillämme työpajoilla. Havainnoimme nuoria työpajoilla ja saimme valitsemistamme työskentelytavoista tarvitsemamme materiaalit opinnäytetyötämme varten. Järjestimme nuorille learning-café-tyyppistä toimintaa, jossa nuoret saivat pohtia tärkeitä kysymyksiä sosiaalisiin suhteisiin liittyen pienissä ryhmissä ja kirjata ajatuksiaan ylös liinoille. Toisena toimintana järjestimme erilaisia työpajoja, joissa nuoret saivat valita mieleisensä toiminnan, jolla halusivat muistaa ystävää. Ystävyys on nuorille tärkeää ja siitä pidetään huolta monin eri tavoin. Nuoret ylläpitävät ystävyyssuhteitaan sosiaalisessa mediassa keskustelemalla, mutta myös viettämällä aikaa yhdessä. The purpose of this thesis is to explore the meaning of social relationships to adolescents, aged between 13 and 15. We got this idea for our thesis when we took part in ArctiChildren InNet (2012- 2014) Empowering School e-health Model in the Barents region project, wherein we worked with adolescents in Russia. Our goal is to find answers to the following questions: what does friendship mean to adolescents between 13 and 15 and how adolescents create and maintain friendships? The theoretical framework of this thesis consists of developmental psychology and youth culture. We explored materials, which refer to adolescent’s developmental problems in adolescence and this helps us to explain adolescents’ ...