Liikkumisen ja kivun pelon tunnistaminen ja hoitaminen osana fysioterapiaprosessia: oppimiskokonaisuus fysioterapeuttiopiskelijoille - Jalkanen, Taija; Issakainen, Ville (2023)
Suomessa tehdyssä tutkimuksessa on havaittu, että lähes puolet terveyskeskuskäynneistä johtuu kivusta. Kivun pitkittymisellä on vaikutusta liikkumisen ja kivun pelon syntyyn. Opinnäytetyön tarkoitus oli koota tietoa liikkumisen ja kivun pelosta sekä tuottaa tietoa niiden fysioterapiasta. Opinnäytetyön tavoite oli tuottaa opiskelumateriaalia Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoille. Teoriaperustaa varten tehtiin sovellettu systemaattinen kirjallisuuskatsaus liikkumisen ja kivun pelosta hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen. Tutkimustietoon pohjautuva oppimiskokonaisuus tuotettiin Opetushallituksen kriteerien mukaisesti. Opinnäytetyössä esitellään liikkumisen ja kivun pelon tunnistamisessa ja hoitamisessa käytettäviä menetelmiä tutkimustietoa hyödyntäen. Tutkimustulokset osoittavat, että liikkumisen ja kivun pelon tunnistamisessa voi olla hyödyllistä käyttää erilaisia lomakkeita. Hoitamiseen käytettävillä menetelmillä pyritään vahvistamaan yksilön kehotietoisuutta ja muuttamaan haitallisia ajatusmalleja liikkumisen ja kivun pelkoon liittyen. Valmis tuotos on opiskelukokonaisuus Karelia-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoille, ja se sisältää opetusvideon, podcastit ja oppimistehtävän. Opetusvideossa kuvataan selkäkipuisen asiakkaan fysioterapiaprosessia, jossa lähestymistavaksi liikkumisen ja kivun pelon hoitoon on valittu asteittainen altistaminen. Podcasteissa käsitellään kipufysioterapian erikoisasiantuntijan kanssa liikkumisen ja kivun pelkoa sekä niihin liittyviä teemoja. Tuotos julkaistaan Karelia-ammattikorkeakoulun Moodle-oppimisympäristössä. Jatkokehitysideana on vastaavan kokonaisuuden toteuttaminen työelämään. A study conducted in Finland shows that nearly half of primary care visits are due to pain. Prolonged pain contributes to the development of fear of movement and pain. The aim of this thesis was to collect and present information on the fear of movement and pain, specifically focusing on their relevance to physiotherapy education at Karelia University of Applied ...