Poroteurastuksen sivuvirtojen hyödyntäminen koiran rehuna - Arstio, Heli (2023)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää poroteurastuksen sivuvirtojen hyödyntämistä koiranrehuna. Tutkimuksessa selvitettiin, mitä sivuvirtoja poroteurastuksessa syntyy ja mitkä olisivat niiden mahdollisuudet päätyä markkinoille jätteeksi päätymisen sijaan. Poroteurastuksessa sivuvirrat käsittävät ruhonosat, joita ei käytetä elintarvikkeena, kuten esimerkiksi sisäelimet, lihanleikkuujäte, päät ja luut. Opinnäytetyössä selvitettiin myös koiran ruokinnallisia tarpeita sekä fysiologiaa lihansyöjänä. Opinnäytetyö tehtiin yhteistyönä Lapin Ammattikorkeakoulun PoSiHiili-hankkeen kanssa. Opinnäytetyön osana tehtiin Webropol-kyselytutkimus sekä koiraharrastajille, että rekikoirayrittäjille. Kyselyn tarkoitus oli selvittää, onko koiraharrastajien, sekä koira-alan ammattilaisten keskuudessa kiinnostusta koiranrehuille, mitkä ovat valmistettu poroteurastuksen sivuvirroista. Kyselyyn sisällytettiin osana myös paikallisesti tuotetun lampaan ja lohen sivuvirtojen hyödyntäminen, sillä osalla porotalousyrittäjistä on myös lampaankasvatusta. Porotalousyrittäjien lampaat voidaan teurastaa poroteurastamoissa ja niistä peräisin olevat sivuvirrat voidaan käyttää niin ikään koiranrehuna porojen tapaan. Kyselyn tuloksista selviää, että koiraharrastajien keskuudessa olisi valtava kiinnostus käyttää poroteurastuksen sivuvirroista peräisin olevaa koiranrehua ja luita, niin raakapakasteita kuin kuivatuotteitakin. Suurin este niiden käytölle on ollut saatavuusongelmat. Myös rekikoirayrittäjät olivat ruoasta kiinnostuneita, kunhan tuote on riittävän laadukasta ja edullista. Rekikoirayrittäjät toivovatkin paikallista yhteistyötä porotalousyrittäjien kanssa. Kyselyn tulokset osoittavat, että poroteurastuksen sivuvirroista voitaisiin tulevaisuudessa saada porotalouteen lisätuloja tuotteistamalla koiranrehuksi sivutuotteet, jotka eivät päädy elintarvikkeeksi. Vastausten perusteella kiinnostunutta ostajakuntaa vaikuttaa olevan runsaasti. Tuotteistamalla sivutuotteet syntyvän jätteen määrä vähenisi huomattavasti ja porotalouden kannattavuus ...