Koillisväylä merenkulkualueena: erityispiirteet, vaatimukset aluksille ja reittisuunnittelu - Laukka, Samuli (2023)
Tämä opinnäytetyö käsittelee Euroopan ja Aasian yhdistävää meritietä, Koillisväylää. Työssä perehdytään alueen merenkulullisiin ominaisuuksiin, alueella operointiin sekä alueen hyödyntämiseen nyt ja tulevaisuudessa. Viimeisenä osana työssä toteutettiin reittisuunnitelma alueelle sisältäen tiedot sääolosuhteista, vaadituista asiakirjoista ja materiaaleista. Tavoitteena oli muodostaa käsitys väylästä merenkulkualueena, sen kehityksestä kuluneina ja tulevina vuosina sekä mitä sen turvallinen ja tehokas operoiminen vaatii. Työn tekeminen alkoi taustamateriaalin keräämisellä alueesta. Pyrkimyksenä oli kerätä tietoja alueen historiasta, ilmasto- ja jääolosuhteista sekä alueellisista toimijoista. Tutkimustyö jatkui selvityksellä mitä käytännön operointi alueella vaatii, perehtyen Kansainvälisen merenkulkujärjestön Polar Code -säädöstöön sekä Venäjän valtion viranomaisen Koillisväylälle laatimaan säännöstöön. Tietoja kerättiin myös alueen meriliikenteen kehityksestä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista. Lopuksi työtä varten kerätyillä tiedoilla toteutettiin reittisuunnitelma koko Koillisväylän läpi. Suunnitelman toteutukseen hyödynnettiin sekä ECDIS-karttaohjelmistoa, että virallisia venäläisiä paperikarttoja. Suunnitelman teon aikana kerättiin myös alueella vuoden 2023 lokakuussa vallitsevat sää- ja jääolosuhteet sekä arvioitiin, miten ne vaikuttaisivat suunnitellun reitin toteutukseen käytännössä. Alueelle tarvittavan kulkuluvan saamiseen vaadittavat alus- ja matkakohtaiset asiakirjat sekä niiden hankinta ja täyttäminen käsitellään myös työn kyseisessä osassa. Työn lopputuloksena muodostuu kattava katsaus Koillisväylään merenkulkualueena. Työ tarjoaa riittävät tiedot alueen historiasta, ilmastosta, maantieteestä ja operoinnista sekä arvioita reitin merkityksestä tulevaisuudessa. Työn reittisuunnitelmaa pystytään hyödyntämään esimerkiksi koulutuksessa havainnollistamaan millaisia toimia, dokumentteja ja sääntöjä tulee ottaa huomioon matkan suunnittelussa sekä käytännön operoinnissa alueella. Työn havaintoja ja ...