Metsä, ympäristö ja energia. Soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä. Vuosijulkaisu 2023 - Soininen, Hanne; Haatanen, Noora; Pulkkinen, Lasse; Dunderfelt, Anna; Fabritius, Carine; Gango, Anne; Haapea, Kimmo; Haapanen, Ari; Hartikainen, Samuel; Hatsala, Arno; Hiltunen, Yrjö; Huurtomaa, Satu; et al. (Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, 2023)
Xamkin Metsä, ympäristö ja energia -vahvuusalan vuoden 2023 vuosijulkaisussa esitellään ajankohtaisia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeita keskittyen tuoreisiin tuloksiin. Julkaisuja on kaikilta vahvuusalan eri osaamiskärkien aloilta. Artikkelit kattavat Xamkin kaikkien keskeisten toimintakaupunkien ja maakuntien alueilla tehtävän toiminnan esittelyt biokiertotalouden, energiajärjestelmien, ympäristöturvallisuuden, metsätalouden sekä puumateriaalitutkimuksen ja teknologioiden aloilla. Vuosijulkaisussa esitellään vahvuusalan kehityshankkeita Kotkan, Kouvolan, Mikkelin sekä Savonlinnan tutkimusyksiköiden, laboratorioiden ja tutkimusryhmien näkökulmista. Entistä suuremmassa osassa projekteissa Xamkin eri toimijakaupungeissa sijaitsevat yksiköt tekevät yhteistyötä yli kaupunki- ja maakuntarajojen, ja myös tästä laajentuneesta yhteistyöstä julkaisussa on esimerkkejä muun muassa bioenergian, rakentamisen kiertotalouden sekä uusien puupohjaisten tuotteiden kehittämisen aloilta. Kymenlaakson näkökulmasta julkaisu painottuu uusien ja kestävien energiaratkaisujen, vetytalouden sekä vähähiilisen rakentamisen edistämiseen. Vähähiilisen rakentamisen alalla nostetaan esille hiilidioksidin sitominen betonituotteisiin. Hiilen sidonnan innovatiivisia mahdollisuuksia rakennustuotteisiin esitellään myös Etelä-Savon vuosijulkaisun osuudessa. Lisäksi Etelä-Savon osalta julkaisussa on Xamkin Mikkelissä toimivan Ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian tutkimusryhmän ajankohtaiset katsaukset hajautetun sähköntuotannon mahdollisuuksista sekä biokaasun tuotannon tehostamisen, ravinteiden kierrätyksen, vesistöjen puhtauden sekä rakentamisen kiertotalouden aiheista. Savonlinnan TKI-toimintaa esitellään kuitutuotteiden ja -prosessien sekä vähähiilisen rakentamisen kehittämistoiminnan aloilta. Julkaisussa esitellään myös Xamkin erikoisosaamista vihreän siirtymän ja akkumineraalien jalostuksen alalla sekä energiantuotannossa vapautuvan hiilen sidonnan teknisiä ratkaisuja. Kansainväliset esimerkit keskittyvät puuvillan kierrätyksen ...