Vältä polvivammat : opas jääkiekkoilijalle polvivammoja ennaltaehkäisevään oheisharjoitteluun kilpailukauden ajalle - Pyhäjärvi, Joni; Paadar, Juhamatti (2023)
Opinnäytetyön tarkoituksena on fysioterapeutin luomalla harjoitusohjelmalla ehkäistä polvivammoja jääkiekkoilijalla ja kehittämistehtävänä on tuottaa opas polvivammoja ennaltaehkäisevään oheisharjoitteluun kilpatason jääkiekkoilijalle näyttöön perustuvan tiedon pohjalta. Kohderyhmänä toimivat kilpatason jääkiekkoilijat, jääkiekon parissa työskentelevät ammattilaiset ja fysioterapeutit. Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää toimeksiantajamme Kemijärven Kiekon kilpailullisuutta vähentämällä polvivammojen riskiä, koota tietoa aiheesta ja tuottaa näyttöön perustuva polvivammoja ennaltaehkäisevä harjoitusohjelma, jonka avulla pyritään vähentämään loukkaantumisriskiä. Toiminnallinen opinnäytetyö on toteutettu konstruktiivista mallia hyödyntäen. Aineistoa on kerätty uusimmista tutkimuksista ja kirjallisuudesta urheiluvammoista käyttäen suurimmaksi osin PubMed tietokantaa. Työhön sisältyy harjoitusohjelma ja teoriapohja, jossa käsitellään jääkiekkoa lajina yleisesti, polvinivelen anatomiaa, polvivammoja sekä niiden ehkäisyä. Harjoitusohjelma on toteutettu Canva-ohjelmalla kuvin ja selkein ohjeistuksin. Harjoitusohjelman liikkeet on valittu neuromuskulaariseen harjoitteluun perustuen, tutkittuun tietoon harjoitus määrän ja harjoitusmuotojen osalta millä pystytään ennaltaehkäisevää vai-kutusta saavuttamaan. Harjoitusohjelman suorittamiseen kuluu aikaa noin 60–75 minuuttia. Kaksijakoinen ohjelma on suunniteltu tehtäväksi kerran viikossa muun harjoittelun ohella The purpose of the thesis is to prevent knee injuries in ice hockey players with a training program constructed by a physiotherapist and the development task of the thesis is to produce an evidence-based in-season knee injury prevention training program for ice hockey players. The target group are competitive ice hockey players, professionals working in ice hockey and physiotherapists. The aim of the thesis is to develop the competitiveness of the commissioner Kemijärvi Kiekko by decreasing the risk of knee injuries, gathering information on the subject, and ...