Lapsiperheille annettava varhainen tuki : ennaltaehkäisevän perhetyön asiakasvanhempien kokemuksia varhaisesta tuesta Keminmaan kunnassa - Makkonen, Reetta (2023)
Opinnäytetyöni tarkoituksena oli kartoittaa Keminmaan kunnan lapsiperheille annettavan sosiaalihuoltolain mukaisen perhetyön laatua, toteutumista ja riittävyyttä, sekä nostaa esille mahdollisia kehittämiskohteita. Tavoitteena on, että asiakashaastatteluista tulleita vastauksia voi tulevaisuudessa mahdollisesti käyttää apuna Keminmaan kunnan perhetyössä annettavan varhaisen tuen laadun kehittämisessä. Opinnäytetyössäni kartoitin Keminmaan kunnan varhaisen tuen toteutumista ja riittävyyttä asiakasperheiden näkökulmasta. Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat: Miten asiakasperheiden vanhemmat ovat kokeneet perhetyön ja sen riittävyyden sekä oikea-aikaisuuden, miten heidän mielestään kuulluksi tuleminen toteutuu perhetyössä ja miten Keminmaan kunnan tarjoamaa perhetyötä voisi kehittää. Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Opinnäytetyöni koostuu teoriaosiosta, jossa käsittelen erilaisen kirjallisuuden avulla perhetyöhön ja ennaltaehkäisevään tukeen liittyviä teemoja, tutkimusosiosta, jossa kerron opinnäytetyöprosessistani ja tutkimustyöstä, sekä tulososiosta, jossa käsittelen haastatteluista saamiani vastauksia. Opinnäytetyössäni haastattelin neljää Keminmaan kunnan perhetyön asiakasperhettä, joista jokainen oli haastattelun aikana ollut perhetyön asiakkuudessa vähintään vuoden. Haastattelu koostui erilaisista kysymyksistä liittyen ennaltaehkäisevän tuen toteutumiseen kunkin perheen kohdalla. Haastatteluista selvisi, että perhetyön asiakkaat ovat kokeneet saaneensa tukea perhepalveluista. Asiakasperheille oli muodostunut molemminpuolinen luottamussuhde perhetyöntekijän kanssa ja perhetyöstä saatu keskusteluapu on ollut merkittävää. Perheet ovat kokeneet tulleensa kuulluksi koko työskentelyn ajan ja vanhemmat tuottivat myös yhteistyön koulun kanssa sujuneen paremmin perhetyön alettua. Haastatteluiden aikana esiin tulleissa kehittämisehdotuksissa selvisi, että perhetyön tuoma apu voisi olla vieläkin konkreettisempaa. Esille nousi myös tämänhetkisten resurssien vähyys ja toive ...