Munuaisten vajaatoiminta: Oppimateriaali ruokavaliosta ennaltaehkäisynä ja hoitona - Kokkonen, Iida (2023)
Munuaiset ovat meille ihmisille elintärkeitä elimiä ja niitä kutsutaan kehomme omiksi puhdistuslaitoksiksi. Munuaisten vajaatoiminnassa toinen tai molemmat munuaiset eivät kykene toimimaan normaalisti, eivätkä heikentyneen kunnon vuoksi pysty suoriutumaan elintärkeistä tehtävistään. Munuaisen vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa useita vuosia oikeanlaisella ruokavaliolla. Munuaisen vajaatoimintaa sairastavien ruokavaliossa rajoitetaan fosforin, kaliumin, suolan ja jossain tapauksissa kalsiumin saantia. Tämä toiminnallinen opinnäytetyö tehtiin Karelia ammattikorkeakoulun opettajalle. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä Karelian sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden tietoa munuaisten vajaatoimintaa sairastavien ruokavaliosta. Tuotoksena tehtiin oppimateriaali aiheesta munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavalio. Tuotostani voitaisiin jatkossa hyödyntää tai jatkokehittää ohjeena hyvästä ruokavaliosta munuaisten vajaatoimintaa sairastaville. Oppimateriaalista on helppo muokata erilainen tuotos, esimerkiksi ohjekirja, joita voitaisiin hyödyntää eri terveysaloilla.