Pohjois-Karjalan luonnon pyhät paikat: opas kohteisiin - Bäckman, Maija (2023)
Tämä opinnäytetyö kertoo Suomen muinaisista luonnon pyhistä paikoista ja niiden merkityksestä ihmisten arjessa. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä erityisesti Pohjois-Karjalan luonnon pyhien paikkojen tunnettuutta ja tuoda esille jäljellä olevien kohteiden kulttuurihistoriallinen arvo. Opinnäytetyön tuloksena syntyneen kohdeoppaan tarkoituksena on lisätä pyhien paikkojen vetovoimaa ja tuoda esiin niiden tarjoamia mahdollisuuksia alueen matkailumarkkinoinnissa. Opinnäytetyön tietoperustassa kerrotaan, millaisia luonnon pyhät paikat Suomessa ovat olleet ja mitä menneitä tapoja ja uskomuksia niihin on liittynyt. Työn loppupuolella esitellään Pohjois-Karjalasta löytyviä pyhiä kohteita tarinoineen ja perustellaan oppaaseen päätyneiden kohteiden valintoja. Toiminnallisen opinnäytetyön tuloksena syntyi kohdeopas Pohjois-Karjalan pyhiin paikkoihin. Oppaaseen valittiin kahdeksan helposti saavutettavissa olevaa kohdetta eri puolilta maakuntaa. Oppaan kokoamiseen kuului useissa kohteissa käynti, valokuvien ottaminen, tekstien kirjoitus ja oppaan tyylin suunnittelu. Oppaasta löytyvä kartta näyttää, missä päin ja millä laajuudella kohteet sijaitsevat. Jokaiseen kohteeseen on myös lisätty kaksi lähellä sijaitsevaa ja paikan tunnelmaan sopivaa vierailuvinkkiä. This thesis presents ancient sacred sites in Finnish nature and discusses their meaning in the past everyday life. The aim of the thesis is to increase knowledge of the still existing sacred sites and bring out their cultural value. A guide that was created for this thesis aims at enhancing the attraction of sacred sites in North Karelia and bring out their possibilities in tourism marketing of the region. The theoretical part of the thesis goes briefly through the typical types of sacred sites in Finland and some old customs and beliefs regarding them. The thesis also introduces some sacred sites and their stories in North Karelia. The reasons behind the selection on certain sites for the guide is also explained. As a result of this thesis, a guide to the sacred ...