Majoitusyrityksen kehittämissuunnitelman kehittäminen tilastointianalyysin avulla - Koskinen, Valtteri; Luokkanen, Kimmo (2023)
Opinnäytetyön aiheena oli kansallisuusjakauman selvityksen avulla matkailuyrityksen toimintasuunnitelman kehittäminen. Toimeksiantajana oli Guesthouse Borealis, joka on Rovaniemellä toimiva guesthouse- tyyppinen majoitusyritys. Opinnäytetyön tehtävänä oli luoda Borealikselle tilastoinnin kautta kansallisuusjaukauman selvitys, jonka avulla selvittää mahdollisia kehittämistoimia Borealiksen toiminnan parantamiseksi. Opinnäytetyön tavoitteena oli kansallisuusjakauman selvitys, tämän vertaaminen koko Suomen tilanteeseen, jotta nähdään, onko koko Suomen matkailustrategiassa hyödynnettäviä metodeja Borealiksen käyttöön. Opinnäytetyön tietoperustan muodostivat tilastointi, kansallisuusjaukauma ja tiedolla johtaminen. Opinnäytetyö on tulevaa kehittämistyötä varten pohjana mahdollisille kehittämisideoille yritystä varten. Opinnäytetyön toteutus oli menetelmältään kvantitatiivinen. Aineistoa kerättiin dokumenttianalyysillä, jossa kerättiin Borealiksen tilastointi, mistä tehtiin tilastoanalyysi. Aineistoa analysoitiin aikasarja-analyysillä. Tilastojen vertailut osoittivat, että Borealiksen kansallisuusjakauma on yhdenmukainen koko Suomen kanssa, joten koko Suomen mittakaavassa toteutetut toimet olivat sovellettavissa Borealiksen toimintaan. Työtä varten tehty tilastoinnin koonti oli itsessään koko Suomen laajuisten kehittämistoimien tiedolla johtamisesta osan mukainen, mikä oli opinnäytetyön keskeinen tulos. Opinnäytetyön tuloksista hyötyy Guesthouse Borealis ja mahdollisesti lapin amk:lle. The subject of the thesis was the development of a business plan for a tourism company through nationality distribution analysis. The client for the thesis was Guesthouse Borealis, a guesthouse-type accommodation business located in Rovaniemi. The aim of the thesis was to create a nationality distribution analysis for Borealis through statistics, aiming to identify potential improvement measures for the company. The objective of the thesis was to analyse the nationality distribution and compare it to the overall situation in Finland ...