Jooga lisäämässä työhyvinvointia kultturialalla - Räsänen, Sanna (2023)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää joogan vaikutusta kulttuurialan työntekijöiden työhyvinvointiin sekä selvittää siihen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia yrittäjälle. Opinnäytetyössä kartoitettiin kulttuurialan työnhyvinvointia ja joogan potentiaalia sen edistämiseksi laadullis-kvantitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Tarkoituksena on kartoittaa kulttuurialan työntekijöiden kokemuksia käyttäen strukturoitua kyselylomaketta. Opinnäytetyötä varten tarjottiin kaksi joogatuntia kesken työpäivän vapaaehtoisille kulttuurialan ammattilaisille. Joogatuntien nimi oli Mieli Vapaaksi Kaikesta. Osallistujia pyydettiin vastaamaan kyselylomakkeeseen ennen ja jälkeen joogatunnin. Opinnäytetyön tilaajana toimin itse jooga-alan yrittäjänä ja valmistuvana kulttuurituottajana. Opinnäytetyöhön haastateltiin Sami Alasta, joka on pitkänlinjan joogaohjaaja kulttuurialalla. Opinnäytetyön tulokset, sekä kehittämisehdotukset pohjautuvat kyselytutkimuksen kerättyihin havaintoihin ja palvelumuotoilua hyödynnettiin kehittämisen näkökulmasta. Analysointimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä. Opinnäytetyötä ohjaavat tutkimuskysymykset, joiden tarkoituksena on selvittää joogan merkitys terveydelle sekä kartoittaa kulttuurialan työntekijöiden työhyvinvointia. Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää jatkossa joogapalveluiden kehittämisessä. Opinnäytetyöstä havaittiin oleellisia ja konkreettisia kehittämisehdotuksia yritystoiminnan parantamiseksi ja kasvattamiseksi. Opinnäytetyössä saatiin myös vastauksia kulttuurialan työntekijöiden hyvinvoinnista.