Potilaan voinnin arviointi käyttäen ABCDE-, NEWS- JA ISBAR-menetelmiä: opetusvideo potilaan tila-arvion tekemisestä - Aitto-Oja, Katariina; Hintikka, Nita; Rossi, Sami (2023)
TIIVISTELMÄ Katariina Aitto-Oja, Nita Hintikka, Sami Rossi Potilaan voinnin arviointi käyttäen ABCDE, NEWS ja ISBAR menetelmiä 36 sivua ja 1 liite Syksy 2023 Diakonia-ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto Sairaanhoitaja Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli valmistaa opetusvideo, jonka aiheena olivat potilaan voinnin tutkiminen ABCDE-menetelmää käyttäen, ISBAR-raportointi sekä NEWS-pisteiden laskeminen. Opetusvideo valmistettiin yhteis-työssä Mikkelin keskussairaalan koulutuskeskuksen kanssa. Opinnäytetyön tavoitteena oli valmistaa opetuskäyttöön soveltuva opetusvideo, perehtyä opetettavaan aiheeseen mahdollisimman kattavasti sekä kehittää omaa ammattitaitoa. Menetelmiä opetetaan nykyisessä sairaanhoitaja koulutuksessa, mutta työelämässä on iso joukko ammattilaisia, joille nämä aiheet eivät ole tuttuja. Yhteiset toimintatavat luovat turvallisuutta, sekä säästävät aikaa esimerkiksi kiireellisissä potilastapauksissa. Opinnäytetyön aiheena olevat menetelmät ovat osoittautuneet työelämässä tehokkaiksi, joten näiden käyttöä suositellaan laajasti. Olimme yhteydessä Etelä-Savon hyvinvointialueella toimivaan Mikkelin keskussairaalaan ja keskustelimme sairaalan koulutuspäällikön kanssa opinnäytetyömme aiheesta. Sairaalan mukaan heidän hoitohenkilökuntansa hyötyisi paljon tämän kaltaisesta opetusvideosta. Alusta alkaen teimme yhteistyötä sairaalan koulutuspäällikön kanssa, sekä sovimme aikataulun, jolloin opetusvideon kuvaaminen toteutettiin. Opetusvideo kuvattiin Mikkelin keskussairaalan koulutuskeskuksessa elokuussa 2023. Editoinnin jälkeen opetusvideo valmistui syksyn aikana. Tästä opinnäytetyöstä on työelämälle suuri hyöty. Yhtenäiset toimintatavat luovat turvallisuutta hoitotyössä, sekä parantavat tiedonkulkua. Jokaisessa hoitoalan työpaikassa tarvitaan taitoa potilaan voinnin tutkimiseen, sekä tilanteiden raportointiin. Yhtenäinen raportointimalli mahdollistaa tehokkaan ajankäytön, sekä oleellisten asioiden välittymisen eteenpäin. Tämä helpottaa kommunikointia muiden terveysalalla ...