PERIANAALIABSESSIPOTILAS – kirurgisen opintojakson oppimateriaali - Romppanen, Johanna (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2014)
Tiivistelmä Perianaaliabsessi on peräaukon vieressä sijaitseva märkäpesäke. Suomessa peria-naaliabsessin sairastaa noin kymmenen 100 000 asukasta kohden vuodessa. Peria-naaliabsessi voidaan hoitaa konservatiivisesti tai kirurgisesti. Kirurginen hoito tapahtuu aina leikkaussaliolosuhteissa. Potilaan leikkauksen jälkeinen hoito ja potilaan ohjaus korostuvat merkittävästi perianaaliabsessipotilailla. Tämä opinnäytetyö oli toiminnallinen. Opinnäytetyö tehtiin Karelia-ammattikorkeakoulun toimeksiannosta. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on lisätä hoitotyön opiskelijoiden tietoa perianaaliabsessipotilaan hoidosta sekä potilaan oh-jauksesta. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa kirurgisen hoitotyön opintojakson Moodle-oppimisympäristöön oppimateriaalia, jota hoitotyönopiskelijat hyödyntävät itse-opiskelussa. PowerPoint-esitys on rakennettu tämän opinnäytetyön tietoperustan poh-jalta. PowerPoint-esityksessä käsitellään absessi, absessin leikkaushoito, leikkauksen jälkeinen kivunhoito, potilaan ohjaaminen sekä jatkohoidonjärjestäminen. Abstract A perianal abscess is located next to the anal aperture. In Finland approximately ten cit-izens out of 100 000 undergo the perianal abscess every year. A perianal abscess can be treated either conservatively or surgically. The surgical treatment is always per-formed in operating room conditions. The patient's post-operative care and guidance are emphasized with these patients. This thesis was functional and commissioned by Karelia University of Applied Scienc-es. The purpose was to produce learning material about the care of a patient with peri-anal abscess for the course of surgical nursing in the virtual Moodle- environment. As a functional part of the thesis, the assignment was to produce a PowerPoint- slideshow to be used by the nursing programme teachers and students. The PowerPoint- slideshow has been produced based on the data basis of this thesis. The abscess, operative treatment of the abscess and the postoperative pain relief care as well as guidance of the patient and ...