Saamelaisten kokemuksia suun terveydenhoidosta nuoruudessaan 1940-50-luvuilla - Kallioinen, Katri (2012)
Saamelaiset ovat EU:n ainoa alkuperäiskansa, ja enemmistö heistä asuu Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän pohjoisilla alueilla. Arvioiden mukaan saamelaisia on alueella 60 000–100 000. Suomessa saamelaisia asuu vajaat 9 000, lisäksi ulkomailla asuvia saamelaisia on hieman yli 600. Saamelaisten suunhoitotottumuksista ja heille tarjotuista suun terveydenhuollon palveluista 1940–50-luvuilla ei ole aiemmin tehty tutkimuksia. Meneillään olevan PaKaste-hankkeen osa-alueita ovat saamelaisuus ja suun terveyden edistäminen. Opinnäytetyöni on laadullinen eli kvalitatiivinen tutkimus, jonka tarkoituksena on kuvailla saamelaisvanhusten suun terveydenhoitoon liittyviä tottumuksia heidän nuoruu-dessaan. Kuvailen myös heidän saamiaan suun terveydenhuollon palveluja, niiden tarjoamista saamen kielellä ja heidän kokemuksiaan nykyisen suun terveydenhuollon palvelujen osalta. Aineistonkeruumenetelmänä käytin yksilöhaastattelumuotoista teemahaastattelua. Tutkimusaineistoa varten haastattelin neljää saamelaisalueella asuvaa, yli 70-vuotiasta saamelaisvanhusta. Saadun aineiston analysoin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimustuloksista selvisi, että saamelaiset eivät olleet saaneet ohjausta suun terveydenhoitoon eikä esim. hammasharjoja ollut tuohon aikaan käytössä. Suun terveydenhuollon palvelut sijaitsivat etäällä, niitä käytettiin harvoin eikä palveluja saanut saamen kielellä. Tätä nykyä haastateltavat käyttivät ainoastaan hammasteknikon palveluja ja olivat tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. Tutkimukseni tuloksista hyötyvät ensisijaisesti saamelaisalueella työskentelevät suun terveydenhuollon ammattihenkilöt ja saamelaisvanhusten parissa työskentelevät henkilöt. Tutkimuksesta saatua tietoa voidaan hyödyntää saamelaisten suun terveydenhuollon järjestämisessä ja edelleen kehittämisessä ottaen huomioon etenkin saamelaisten erityis- ja kielelliset olot. Sami people are European Union’s only indigenous people. Most of them live in the north of Finland, Sweden, Norway and Russia. Approximately 9000 of them live in Finland. ...