Rakennetestauksen kehittäminen Arctic Powerilla - Sirkka, Antti (Lapin ammattikorkeakoulu, 2014)
Arctic Power on Lapin ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitys yksikkö, joka sijaitsee napapiirillä. Arctic Powerilla on käytössään laboratoriotilat, joiden käyttöä kehitetään jatkuvasti. Laboratoriossa on kaksi olosuhdehuonetta, jotka on rakennettu kiinni toisiinsa. Tiloja erottaa seinäelementti. Laboratoriotilojen käyttöä halutaan laajentaa myös rakennustekniikan opetukseen ja tutkimukseen, erityisesti rakennusfysiikan näkökulmasta. Työssä tutkitaan tilojen hyödyntämismahdollisuuksia rakennetestauksessa sekä lämpö- ja kosteusteknisessä tutkimuksessa. Lähtökohtana seinäelementin tilalle asennetaan tutkittava rakennusosa ja rakenteen eri puolille luodaan sisä- ja ulkoilman olosuhteet. Opinnäytetyön esiselvitysvaiheessa tutkittiin vastaavia tutkimusmenetelmiä Suomessa sekä perehdyttiin rakennusfysiikkaan testauksen näkökulmasta. Seuraavassa vaiheessa suunniteltiin testausympäristön rakentaminen Arctic Powerin laboratoriotiloihin ja tutkittiin eri vaihtoehtoja toteutukseen. Tutkimuksen lopuksi tehtiin pilottitestejä sekä rakennettiin ja kehitettiin testausympäristöä. Tutkimuksen aikana saatiin paljon tietoa sisä- ja ulkoilman olosuhteiden määrittämisestä ja pysyvyydestä laboratoriotiloissa. Jatkokehitykseen saatiin paljon käytännön ideoita ja toisaalta todettiin, että joitakin kehitys-suuntia ei ole tarvetta viedä eteenpäin.