Selvästi verkossa: Kotisivut Etelä-Saimaan A-kilta ry:lle - Jukkala, Sanna (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2014)
Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda selkeät ja helposti päivitettävät kotisivut Etelä-Saimaan A-kilta ry:lle. Opinnäytetyön tavoitteena oli parantaa yhdistyksen näkyvyyttä sekä lisätä sen tunnettavuutta Etelä-Karjalan alueella. Lisäksi tavoitteena oli kehittää Etelä-Saimaan A-killan ulkoista viestintää. A-killat ovat itsenäisiä rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka tarjoavat päihteetöntä yhdessäoloa ja vertaistukea. A-kiltojen keskusjärjestönä toimii A-kiltojen liitto ry. Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Etelä-Saimaan A-kilta. Kohderyhmänä olivat erityisesti päihdekuntoutujat, päihdekuntoutujien läheiset sekä muut päihteettömästä toiminnasta kiinnostuneet. Lisäksi päihdetyön ammattilaiset voivat hyödyntää kotisivuja asiakkaidensa kanssa. Opinnäytetyön teoreettinen osuus koostuu A-kiltatoiminnan esittelystä, Suomessa tehtävästä päihdetyöstä ja sitä ohjaavista laeista, suomalaisesta päihdekulttuurista sekä terveys- ja verkkoviestinnästä. Aineisto kotisivujen tuottamiseksi kerättiin osallistavan kehittämismenetelmän keinoin Etelä-Saimaan A-killan jäseniltä. Kotisivujen tekninen toteutus tehtiin sisällönhallintajärjestelmä Joomla!:lla yhteistyössä Montri ATK-palvelun kanssa. Kotisivujen arviointimenetelmänä käytin kotisivujen tuottamisprosessissa mukana olleiden henkilöiden tapaamisia, joiden pohjalta sain jatkuvasti palautetta ja kehittämisehdotuksia sivujen toimivuuden varmistamiseksi. Lisäksi hyödynsin muiden A-kiltojen jo olemassa olevia kotisivuja. The first objective of this functional thesis was to create a clear and easily updateable website for South-Saimaa’s “A-kilta ry”. The second objective was to increase the visibility of the organization and to enhance its prominence in the South Karelia region. The third objective was to further develop the external communication of South-Saimaa’s “A-kilta”. “A-kiltas” are independent registered organizations offering substance-free activities and peer support. Their central organization is “A-kiltojen liitto ry”. This thesis was commissioned by South-Saimaa’s “A-kilta”. The website was primarily targeted at recovering substance abusers, their loved ones and people interested in substance-free activities in general. Additionally, healthcare and social work professionals specialized in substance abuse prevention were considered as possible users of the website when working with clients. The theoretical part of this thesis includes a presentation of the work done by “A-kilta” organizations. Finnish cultural schema of substance use and abuse are visited. Insight into substance abuse prevention work in Finland and the legislation regulating and governing this work is provided. Finally, health and online communication are considered. The website was developed in co-operation with Montri IT-services using Joomla! content management system. The material for the website was collected from the members of South-Saimaa’s “A-kilta” through an active method of development. In developing the homepage, I assessed the content through meetings with the people involved in the content development process. Through these meetings I received regular feedback and suggestions to ensure the topmost functionality of the website. Also, existing websites of other regional “A-kilta” organizations were used as reference.