Hoivapalvelualan yrityksen digitaalisuuden kehittäminen ja työvoiman lisääminen - Grönvall, Margit; Kettunen, Heli; Tranberg, Heli (2023)
Toimeksiantaja tutkimustyössä oli “Active Arctic - Digitaaliset ympäristöt ja ratkaisut harvaan asuttujen alueiden hyvinvoinnin ja yritysten tukena”-hanke. Hankkeen toteuttajat ovat Lapin ammattikorkeakoulu sekä Lapin yliopisto. Toteuttajien lisäksi hankkeessa on mukana useita Lapin alueen yrityksiä, joista valittiin Yritys X:n tutkimuksen kohteeksi. Tavoitteena oli tutkia Yritys X:n liiketoimintaa ja laajentumismahdollisuuksia. Saatuja tuloksia Yritys X voi hyödyntää digitaalisuuden sekä liiketoiminnan kehittämisessä. Tutkimus on kvalitatiivinen eli laadullinen tapaustutkimus. Aineistoa kerättiin haastattelemalla ikäihmisiä sekä Yritys X:n omistajaa kevään 2023 aikana. Haastattelut toteutettiin vapaaehtoisuuteen perustuen Rovaniemellä ja Kemissä ikäihmisille suunnatuissa yksiköissä. Haastattelukysymykset suunniteltiin yhdessä Tanja Marjanen-Korkalan (asiantuntijan) sekä Yritys X:n yrittäjän kanssa. Teoriaosassa käsitellään liiketoiminnan sekä digitaalisuuden kehittämistä. Työhön asetettiin kolme pääkysymystä, joihin linkittyy useita alakysymyksiä. Ensimmäinen pääkysymys oli ”Kuinka yritys pystyy laajentumaan?” Toisena kysymyksenä oli ”Kuinka yrityksen tulisi hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia digitalisaatiotason nostamiseksi?” Kolmantena kysyttiin ”Millaiset ovat tällä hetkellä ikäihmisten digivalmiudet?” Asetettuihin tutkimuskysymyksiin on vastattu opinnäytetyömme teoriaosuudessa sekä analyysin avulla. Tutkimustulosten perusteella Yritys X:n liiketoimintaa tulisi kehittää verkostoitumalla, markkinointia ja digitaalisuutta lisäämällä. Tuloksista tehtyjen johtopäätöksien perusteella tällä hetkellä ei ole kannattavaa työntekijän palkkaaminen. Saatujen tulosten pohjalta tehtiin kehitysehdotuksia liiketoiminnan kehittämiseen, jotka ovat auttaneet yrittäjää palveluiden laajentamisessa jo tutkimuksen aikana. Liiketoiminnan kehittäminen ja digitalisoituminen on ajankohtaista, jotta kyseinen yritys pysyy markkinoilla mukana myös jatkossa. The client for the research was the "Active Arctic -Digital ...