Lapin syksyssä on taikaa : safariyritys Beyond Arctic menee kohti ympärivuotisuutta elämyksellisellä palvelukonseptilla - Matilainen, Lahja (2023)
Opinnäytetyössä pyrittiin ymmärtämään, mikä Lapin syksyssä on elämyksellistä ja saada tuotua ne elementit uuteen palvelukonseptiin. Yhteistyötahona oli safariyritys Beyond Arctic, joka on valokuvausretkiin erikoistunut matkailuyritys Rovaniemellä. Opinnäytetyön tehtävänä oli pidentää yrityksen sesonkia syksylle luomalla uusia palveluita. Tavoitteena oli rakentaa uudelle palvelukonseptille pohjaa elämyksellisyyden näkökulmalla. Opinnäytetyön tietoperustan muodostivat safariyrityksen syvällinen ymmärrys, asiakasymmärrys, ympäristöstä tulevat vaikutukset, elämyksellisyys ja siihen liittyvä elämyskolmio. Opinnäytetyön toteutuksessa käytettiin palvelumuotoilun menetelmiä. Aineistoa kerättiin shadowing-menetelmällä, mistä saatiin tietoa yrityksen jo olemassa olevista retkistä. Toinen menetelmä oli aivoriihi muotoilupelin muodossa, mistä saatiin ideoita rakennettaviin palveluihin. Shadowing-menetelmässä aineistot kirjattiin muistiin ja työpajassa saadut aineistot litteroitiin. Menetelmien kautta saadut tulokset osoittivat sen, mitä on jo olemassa palveluissa, mikä niissä on erityistä ja mitä syksyn uusiin palveluihin kannattaa sisällyttää. Syksyyn liittyviä ideoita olivat marjastus, sienestys, kalastus, vaellus sekä aamuhuurre. Opinnäytetyön keskeinen tulos oli, että Lapin syksyssä on taikaa. Opinnäytetyön tuotoksena on uuden palvelukonseptin tuotekortit, jossa syksyn palvelut ovat peilattuna elämyskolmion kautta. Opinnäytetyön tuloksista ja tuotoksista voivat hyötyä safariyritys Beyond Artic sekä Lapin matkailu, jotka saavat lisää asiakkaita hiljaisemmalle matkailun ajalle. The aim of the thesis was to understand what experiential there is about the Lappish autumn. After finding the experientiality, the aim was to turn it into a service concept. The co-operation company was Beyond Arctic, which is a tourism company specialized in photography tours in Rovaniemi. The task of the thesis was to extend the season of the company to include autumn by creating more services and to create a new experiential service concept. ...