Tupperwarekonsulentin kirjanpito ja verotus - Tillikainen, Jukka (2010)
Tupperwarekonsulentti on ammatinharjoittaja, joka myy kotitaloustuotteita asiakkaiden kotona. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa kirjanpidon ja verotuksen opas konsulentille, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta laskentatoimesta. Oppaassa käsitellään myös konsulentin pakollisia toimenpiteitä yritystoimintaa aloittaessa. Kehittämistehtävät voidaan kiteyttää seuraaviin kysymyksiin: mitä konsulentin täytyy tehdä ennen yritystoiminnan perustamista, miten kirjanpito toteutetaan ja miten verotus toteutuu? Opinnäytetyö tehtiin toiminnallisena opinnäytetyönä, jossa käytettiin eri kirjallisuuden lähteitä ja verkkolähteitä. Konsulentin haastatteluja käytettiin tukemaan tietoperustaa ja kartoittamaan oppaan tekemiseen liittyviä vaatimuksia. Tietoperusta jakaantui eri aiheiden perusteella kolmeen osaan, joita ovat konsulentin hallinnolliset asiat, konsulentin kirjanpito ja konsulentin verotus. Opinnäytetyössä syntyi 15-sivuinen opas, jossa on liitteenä perustamisilmoitus, kirjanpidon päiväkirja, tuloslaskelma, tase ja veroilmoitukset. Kirjanpidon osalta oppaassa käytetään kirjanpito-ohjelmaa ja tililuetteloa, jotka ovat ilmaisia ja ladattavissa Internetistä. Verotus jakaantuu kahteen osioon, jotka ovat arvonlisäverotus ja tuloverotus. Arvonlisäverotuksessa on näytetty myös arvonlisäveroon liittyviä laskukaavoja ja alarajahuojennukseen liittyvää laskentaa. Opasta voivat käyttää kaikki konsulentit, ja se pätee myös muidenkin samankaltaisten myyntityön tekijöille. The Tupperware consultant may be defined as a practioner who sells rubb er and plastic kitchenware at customers' houses. It may be difficult to complete accounting and taxation related tasks unless they are familiar with subjects. The aim of this thesis was to create a diversified guide for Tupperware consultants in Northern Finland in order to manage taxation and accounting. Thesis may be seen as a functional development. Theoretical background mainly consists of accounting and taxation literature and Internet sources which may be divided into law texts and ...