Lapin maakuntamuseon kulttuuriympäristöpalvelujen kartoitus ja sidosryhmäviestinnän kehittäminen - Honkanen, Jarno (2023)
Opinnäytetyö tutkii sitä, miten vuonna 2020 voimaan tullut museolain muutos on vaikuttanut kulttuuriympäristöpalveluiden viestintään ja tiedottamiseen. Nämä palvelut olivat aiemmin Museoviraston alaisuudessa, mutta ovat nyt lakimuutoksen myötä siirtyneet Lapin maakuntamuseolle. Tämän opinnäytetyön viestinnällinen tutkimusongelma oli se, kuinka hyvin tieto tästä uudistuksesta on mennyt perille. Työ aloitettiin haastattelemalla neljä Lapin maakuntamuseon työntekijää, ketkä vastaavat kulttuuriympäristöpalveluista. He ovat arkeologi, rakennetun kulttuuriympäristön amanuenssi, korjausrakentamisen ja restauroinnin asiantuntija sekä museotoiminnan edistämisen amanuenssi. Näiden haastattelujen ja taustatiedon avulla rakennettiin kartoitustutkimuksen kyselylomake käyttämällä Satakunnan Ammattikorkeakoulun e-lomake palvelua. Tämä sähköinen kysely lähetettiin touko-kesäkuussa 2023 kaikille sidosryhmäläisille, jotka tekevät yhteistyötä Lapin maakuntamuseon kanssa. Kysely pitkälti epäonnistui, koska odotetun 60+ vastaajan sijaan vastauksia tuli vain 10 kappaletta. Tämä vahvisti opinnäytetyön aikana esiin tulleita viestinnällisiä epäkohtia. Kyselylomakkeen purussa keskityttiin tutkimaan sitä mitä pystyttiin ja analysointi pyrki löytämään yksityiskohtia tästä pienemmästä joukosta vastaajia, sen sijaan että olisi tehty laajoja linjauksia viestinnästä. Koska kyselylomake ja opinnäytetyö osin epäonnistui, lisättiin työn loppuun SWOT analyysi Lapin maakuntamuseon viestinnästä laajemmin ja oma prioriteetti listaus tärkeimmistä viestinnän osa-alueista joihin museon kannattaisi kiinnittää huomiota, jos haluaa viestintää kehittää tulevaisuudessa. This thesis examines how an amendment to the Museums Act, that went into effect in 2020, has affected the cultural environment services and their communication. This cultural environment service that was previously under Finnish Heritage Agency, has been moved under Regional Museum of Lapland due to this amendment. The research problem from the point of communication is how well the ...