"JOS TÄSTÄ VIELÄ JOKU PÄIVÄ SELVIÄIS" : Päiväkeskustoiminta tyyppisessä paikassa käytettävät työmenetelmät asiakastyössä - Pekkala, Sari (Lapin ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyössä tutkitaan millaisia työmenetelmiä käytetään mielenterveys- ja päihdekuntoutujille päiväkeskustoiminnassa Pohjois-Suomessa. Lisäksi perehdytään asiakkaiden ja työntekijöiden kokemuksiin työmenetelmistä. Teoreettisessa viitekehyksessä perehdytään mielenterveyden sekä päihderiippuvuuden problematiikkaan. Lisäksi tuodaan esille päiväkeskustoimintaa ja siihen johtaneita syitä sekä esitellään Erik Allardtin hyvinvointiteoriaa. Työmenetelmien ja työvälineiden käsitteellistä eroa kuvaillaan ja lisäksi tarkastellaan aikaisempia tutkimuksia päiväkeskustoiminnasta. Tutkimusotteena opinnäytetyössä on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimusote. Aineisto on kerätty teemahaastattelun avulla. Haastattelut on tehty kolmessa erityyppisessä päiväkeskuksessa. Haastattelumuotona oli yksilöhaastattelu. Sekä työntekijöitä että asiakkaita on haastateltu. Analyysiotteena on käytetty teemoittelua. Työmenetelmät päiväkeskuksissa ovat asiallisia ja toimivia. Työntekijät ovat ammattitaitoisia ja he suhtautuvat asiakkaisiin palveluhenkisesti. Asiakkaat kokevat tarpeelliseksi olohuonetoiminnan, ruokailun sekä mahdollisuuden keskustella asioista sekä työntekijöiden että toisten asiakkaiden kanssa. Ryhmä- ja harrastetoiminta tuo väriä asiakkaan elämään. This thesis examines what kinds of methods are used for mental health and substance abuse rehabilitation in day center activities in North- Finland. It also familiarizes with the experiences that employees and clients have had about these working methods. The theoretical framework focuses on the problems of mental health and drug addiction. In addition, the daily activities and the reasons behind them are highlighted. Erik Allardt´s welfare theory is also presented. The conceptual difference between working methods and tools is portrayed, and the previous day center activity focused studies are given a view. Qualitative research approach was used as the framework of the study. The materials were gathered with theme interviews. The interviews were performed in three different ...