Monimetallikaivoksen rikastamorakennuksen sisäilmahaasteet - Liikala, Ira-Maria (2023)
Tässä opinnäytetyössä perehdyttiin Sodankylän Petkulassa sijaitsevan Boliden Kevitsan monimetallikaivoksen rikastamorakennuksen sisäilman haasteisiin. Työn toimeksiantaja on Boliden Kevitsa Mining Oy. Työssä kartoitettiin nykytilanne sekä etsittiin ratkaisuvaihtoehtoja tilanteen parantamiseksi. Ratkaisuvaihtoehdoista laadittiin yhteistyössä Boliden Kevitsan asiantuntijoiden kanssa tarjouspyynnöt, jotka toimitettiin alan yrityksille. Aiemmin tehdyn kohdeselvityksen ja teollisuuden ilmanvaihdolle asetetun lainsäädännön perusteella kohteesta selvisi, että nykytilanne rikastamorakennuksessa on haastava. Suurimpia ongelmia kohteessa ovat riittämätön ilmanvaihto, epäpuhtaudet, kosteus-, lämpö- sekä melukuormat. Ratkaisuiksi havaittuihin ongelmakohtiin valittiin parhaiten soveltuvia vaihtoehtoja, joita ovat yleisilmanvaihdon parantaminen, suodatinmuutokset, blowereiden uudelleen kanavoiminen ulkoilmaan sekä erillisen äänieristyskoteloinnin rakentaminen. Valittujen ratkaisuvaihtoehtojen pohjalta laskettiin kustannusarvioita muutostöille sekä soveltuvin osin myös takaisinmaksuajalle. Projektin aikana saatiin hyvä käsitys vallitsevasta tilanteesta sekä pääasiallisista ongelmakohdista. Teollisuuslaitoksen ollessa kyseessä huomattiin, että kaikkia toteutettavia ratkaisuja kustannusten osalta on verrattava laitoksen elinkaareen suhteessa saavutettaviin hyötyihin. Lisäksi todettiin, että myös verraten pienillä investoinneilla voidaan suurissakin laitoksissa saavuttaa merkittäviä hyötyjä niin ylläpitokustannusten, kuin käyttömukavuuden kannalta. The subject of this work is Boliden Kevitsa’s Mine in Sodankylä, Lapland in Finland. The topic is mill building and its indoor climate challenges. This work will focuses on these challenges and achieves to find a reasonable resolution to solve them in association with Kevitsa’s professionals there will be several offers requests which then will be delivered to businesses in corresponding field. The commissioner of this work is Boliden Kevitsa Mining. At the beginning of this thesis, ...