KEUHKOAHTAUMATAUTIPOTILAAN HOITOTYÖ : PowerPoint-esitys hoitotyön koulutusohjelmaan - Nissinen, Taru (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2014)
Suomessa on 200 000 keuhkoahtaumatautiin sairastunutta. Sairautta luonnehtii pysyvä hengitysteiden ahtautuminen. Taudin tyypilliset oireet ovat hengenahdistus, jatkuva li-mannousu ja pitkittynyt yskä. Pääasiallinen sairastumisen syy on tupakointi. Keuhkoahtaumatauti kehittyy hitaasti. Tästä johtuen diagnosointivaiheessa tauti on usein pitkälle edennyt, ja ennuste on epäsuotuisa. Vuosittain tautiin kuolee Suomessa noin 1 100 ihmistä. Valtaosa sairastuneista on ikääntyneitä. Väestön ikärakenteen muuttuessa ja ikääntyneiden määrän kasvaessa taudin esiintyvyys lisääntyy edelleen. Tämä opinnäytetyö oli toiminnallinen, ja se tehtiin Karelia-ammattikorkeakoulun toimeksiannosta. Opinnäytetyön tarkoitus oli täydentää hoitotyön opiskelijoiden oppimateriaalia kokoamalla tietoa keuhkoahtaumataudista ja sen hoidosta. Opinnäytetyön tehtävä oli tuottaa toiminnallisena osuutena PowerPoint-esitys hoitotyön opettajan käyttöön. PowerPoint-esityksessä käsitellään keuhkoahtaumataudin syitä, oireita, tutkimus- ja hoitomuotoja sekä esitellään keuhkoahtaumatautipotilaan hoitotyön osa-alueet. Jatko-tutkimusaiheeksi nousi potilasohjeen tuottaminen keuhkoahtaumatautiin sairastuneille. Mielenkiintoinen opinnäytetyönaihe olisi myös ensitietopäivän järjestäminen keuhkoahtaumatautidiagnoosin äskettäin saaneille ja heidän läheisilleen. At the moment, there are 200,000 people in Finland suffering from chronic obstructive pulmonary disease. It is characterized by irreversible airway obstruction. Typical symptoms of this disease are breathlessness, excessive sputum production and chronic cough. Smoking is the primary risk factor of this disease. Chronic obstructive pulmonary disease develops slowly. Because of this, during the diagnostic phase it is usually wide spread and the prognosis is poor. Annually, approximately 1,100 people die of this disease in Finland. Most of the patients are elderly. The age structure of the population Finland is changing significantly and the number of the elderly is increasing rapidly. Therefore the number of the ...