Arktisen aluksen ilmastoinnin energiatehokkuuden parantaminen hyttialueilla - Lehtilä, Kirsi (2023)
Ilmasto lämpenee ja kiinnostus arktisia merialueita kohtaan kasvaa entisestään tulevina vuosina. Ilmaston kylmyys, lumi- ja jääolosuhteet sekä pitkät etäisyydet mantereelle asettavat monenlaisia haasteita alusten ja ihmisten turvallisuudelle. Tämän vuoksi laivojen järjestelmien tulee olla toimivia ja turvallisia kaikissa olosuhteissa. Työssä tarkastellaan kahta hyttialueen ilmastointijärjestelmää ja niiden vaikutusta laivan energian kulutukseen referenssilaivan toimintaympäristössä. Työssä käydään läpi valittujen järjestelmien toiminta laskennallisesti. Aihe rajattiin hyttialueelle, koska ko. aluksilla ei juurikaan ole yleisiä alueita. Työssä tutustuttiin alan julkaisuihin, standardeihin, määräyksiin ja ohjeisiin. Järjestelmiin liittyvää asiantuntijatietoutta saatiin haastattelemalla laiva-alalla pitkään työskennellyttä asiantuntijaa sekä hyödyntämällä toimeksiantajan hallussa olevaa koulutusmateriaalia ja laskentatyökaluja. Työn tuloksena saatiin laskelmat kahdelle vaihtoehtoiselle ilmastointijärjestelmälle sekä osoitettua järjestelmän energiatehokkuus sekä eristyksen merkitys kylmissä olosuhteissa.