Finska matleveransindustrin - från Helsingfors till Rovaniemi: studie över strategiskillnader mellan Wolt och Foodora - Eklund, Alexander; Rosenberg, Johan (2023)
Hemleveranstjänsterna som erbjuds av både Wolt och Foodora används dagligen av det finska folket och båda företagen fortsätter växa så att det knakar. Syftet med detta arbete är att samla in data från både kund segmenten och företagen själv, för att kunna jämföra deras strategier samt identifiera för- och nackdelar i deras verksamhet på den konkurrensfyllda marknaden. Studien är begränsad till de två största företagen i Finland inom denna bransch, Wolt och Foodora, även om det finns andra konkurrenter. Studien är även begränsad till företagens verksamhet inom Finland, fastän de båda är internationella företag med verksamhet i många olika länder runtom i Europa. Fokuset ligger främst på kundernas åsikter och recensioner, men även på de två företagen själv, för att få en klarare bild på hur företagen gått till väga för att vara i den positionen de är just nu marknaden, samt hur de hanterar konkurrensen mellan varandra. För att besvara forskningsfrågan har arbetet valts att göras som både en kvantitativ och en kvalitativ undersökning, med hjälp av en svarsenkät med olika sorters frågor som skickades ut till folket och intervjuer med en representant från båda företagen. Svarsenkäten besvarar även problemformuleringen, varför kunderna väljer just den ena över den andra. I resultatdelen av arbetet presenteras svaren ifrån Google Forms-enkäten i bildform och intervjusvaren som citat.