Yritysten ja asiakkaiden tarpeiden kartoittaminen moottorikelkkamatkailun kehittämiseksi : case Sodankylän kunta - Suvitie, Sara (2023)
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Sodankylän kunta. Tutkimustehtävänä opinnäytetyössä oli syventyä moottorikelkkamatkailun nykytilanteeseen ja kehityskohtiin Sodankylän kunnassa. Toimeksiantaja ei ollut aikaisemmin toteuttanut vastaavanlaista tutkimusta, mutta he ovat pyrkineet aikaisempina vuosina panostamaan moottorikelkkamatkailuun. Tutkimus oli kartoittava, sillä vastaavanlaista tutkimusta ei ole ennen tehty ja käsitteenä moottorikelkkamatkailu on vähän tunnettu. Tutkimuksessa käytettiin menetelmätriangulaatiota yhdistämällä kaksi tiedonhankintamenetelmää. Lisäksi hyödynnettiin sekä laadullista että määrällistä tutkimusmenetelmää aineistonkeruussa ja analysoinnissa. Opinnäytetyö suoritettiin talven ja kevään 2023 aikana. Opinnäytetyössä tutkittiin moottorikelkkamatkailun tilannetta Sodankylässä laadullisin ja määrällisin tutkimusmenetelmin. Tutkimuskysymykset työssä olivat: Millaisena kunnan yritykset ja moottorikelkkamatkailijat kokevat Sodankylän tämänhetkisen moottorikelkkamatkailun? Ja mitä moottorikelkkamatkailun kehittämistarpeita Sodankylässä on palveluyritysten ja asiakkaiden näkökulmasta? Tutkimus aloitettiin teorian keräämisellä. Opinnäytetyön teoria käsitteli Lapin matkailua, ohjelma- ja elämyspalveluita, moottorikelkkailua sekä moottorikelkkamatkailua. Ensimmäinen aineistonkeruutapani olivat teemahaastattelut, joita suoritin viidelle sodankyläläiselle yritykselle. Niiden lisäksi tein kyselyn moottorikelkkamatkailijoille. Molempien aineistojen tarkoituksena oli keskittyä palveluntarjoajien tai moottorikelkkamatkailijoiden näkökulmiin Sodankylän moottorikelkkamatkailusta. Molemmat aineistot vastasivat sellaisiin asioihin, joita ei vielä tutkimuksen teorian pohjalta tiedetty. Haastateltavat yritykset olivat ympäri Sodankylää mahdollisimman kattavan kuvan saamiseksi. Kyselyä jaettiin moottorikelkkailijoille suunnatuilla alustoilla internetissä. Haastatteluiden ja kyselyn tulokset antoivat yhteneväisiä näkökulmia moottorikelkkamatkailun nykytilanteesta ja kehityskohdista Sodankylän kunnassa. Kaiken ...