Osakesalkun suojaus johdannaisilla - Penttinen, Hannu (2023)
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä tutustutaan, miten osakesalkkua voidaan suojata johdannaisilla. Vuoden 2020 ja 2022 pörssilaskut ovat toimineet innoittajana opinnäytetyön aiheelle, jonka vuoksi se on myös varsin ajankohtainen. Työn tavoitteena on antaa sen lukijalle tarvittavat tiedot johdannaisista ja valmiudet suojata omaa osakesalkkuaan tilanteen vaatiessa. Opinnäytetyö koostuu tietoperustasta ja toiminnallisesta osuudesta. Toiminnallisen osuuden tuotoksena syntyi opas, joka on liitetty opinnäytetyön loppuun. Työn tietoperusta on jaettu kahteen päälukuun. Ensimmäisessä pääluvussa käydään läpi yleisiä asioita sijoittamiseen liittyen. Luvussa käsitellään hieman yleisesti osakesijoittamista, erilaisia sijoitustyylejä, riskejä ja riskienhallintaa ja hieman verotusta. Toisessa pääluvussa päästään hieman syvemmälle itse aiheeseen, osakesalkun suojakseen johdannaisilla. Luvussa käydään läpi mitä ylipäätänsä tarkoittaa osakesalkun suojaus ja missä tilanteissa siitä voi olla hyötyä. Tämän jälkeen tutustutaan yleisimmin johdannaisiin, jonka jälkeen esitellään työssä tutkittavat Bull -ja Bear sertifikaatit, minifutuurit ja unlimited turbot. Tutkittavat johdannaiset käydään perusteellisesti läpi. Työssä esitelleen miten niiden hinta muodostuu ja kehittyy sekä minkälaisiin tilanteisiin mikäkin johdannainen lähtökohtaisesti sopii. Toiminnallinen osuus eli opas etenee samankaltaisesti tietoperustan kanssa. Oppaaseen on poimittu tärkeimmät asiat opinnäytetyöraportin tietoperustasta. Oppaassa annetaan myös käytännön esimerkkejä, miten osakesalkkua voidaan suojata eri tilanteissa sekä miten osakesalkun ja johdannaisen arvot kehittyvät. Oppaan loppuun on tehty lyhyt yhteenveto tärkeimmistä asioista, joita tulee huomioida osakesalkkua suojatessa.