Traumaopas : tietoa psyykkisistä traumoista - Aikio-Jumisko, Elle-Mari; Isohanni, Jonna (2023)
Saamelaisuus, traumatietoisuus ja monikulttuurillinen hoitotyö yhdistettynä tuo tärkeän ja moniulotteisen lisän hoitotyön koulutukseen ja itse hoitotyöhön. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa konkreettinen tuotos “Traumaopas -tietopaketti psyykkisistä traumoista”. Tällä pyrittiin saavuttamaan saamenkielisen yhteisön jäsenet omalla kielellään. Traumaopas on toteutettu Word-esityksenä. Tavoitteena oli saada saamelaisyhteisölle traumatietoisuutta, jotta yhteisö voisi paremmin tiedostaa traumaa käsitteenä. Menetelmänä opinnäytetyössä käytettiin aineiston keruuta laajasti aiheittain. Tuoreinta näyttöön perustuvaa tietoa haettiin eri tietokannoista monipuolisesti. Aineistoa kerättiin kirjaston kirjoista saamiemme ehdotusten mukaisesti ja saatiin kirjoja lainaan Saamelaisalueen koulutuskeskukselta. Näin käsitteet saatiin avattua tarkemmin. Anonyymisti esiintyvät haastateltavat toivat oman näkemyksensä trauman eri muotoihin. Asiantuntijahaastattelu sähköpostitse ja puhelimitse toi hoitotyön näkemyksen saamelaisalueella. Traumaoppaasta tuli tiivistetty tieto-opas psyykkisistä traumoista. Oppaan lukemisen jälkeen yksilöllä on käsitys psyykkisistä traumoista ja traumojen hoidettavuudesta. Traumaopasta voidaan hyödyntää terveydenhuollossa laajasti ja saamen kielille kääntämisen jälkeen traumaoppaasta tulee yksi työkalu lisää saamelaisyhteisölle. Tulevaisuudessa saamenkielisen materiaalin toivoisi lisääntyvän ilman erillisiä projekteja. Sámi culture, trauma awareness and multicultural nursing brings an important and multidimensional addition to nursing education and nursing itself. The purpose of the thesis was to produce a concrete output "Trauma Guide information package on psychological trauma". This was aimed at reaching the members of the Sami-speaking community in their own language. The psychological trauma guide has been implemented to Word. The goal was to provide the Sámi community with trauma awareness so the community could become more aware of psychological trauma as a concept. As a method in the thesis, ...