Kivun määrittäminen, asentohoidot ja passiiviset liikehoidot palliatiivisessa ja saattohoidossa : opas omaisille - Heimonen, Hanna (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2014)
Suomessa arviolta 15 000 ihmistä tarvitsee vuosittain saattohoitoa. Heistä noin puolet voidaan hoitaa kotona. Palliatiivista tai saattohoitoa tarvitsevat potilaat tarvitsevat usein runsasta vuodelepoa tai ovat kokonaan vuoteeseen hoidettavia. Runsas paikallaan pysyvä asento aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten esimerkiksi kipua ja painehaavaumia. Opinnäytetyöni tarkoituksena on perehdyttää lukija palliatiivisessa ja saattohoidossa olevan potilaan kivun määrittämiseen sekä perehtyä kipua helpottaviin asento- ja pas-siivisiin liikehoitoihin. Opinnäytetyön tavoitteena on laatia omaisille jaettava opas kyseisistä aiheista. Oppaan on tarkoitus olla mahdollisimman helppotajuinen ja antaa omaisille lisää työkaluja saattohoidon toteuttamiseen kotona. Oppaan on tarkoitus lisätä tietämystä palliatiivisesta hoidosta ja fysioterapian osuutta palliatiivisessa hoidossa niin yleisellä tasolla kuin esimerkiksi hoitohenkilökunnan keskuudessa. Myös fysioterapia opiskelijoiden opetuksessa on tarkoitus käyttää opasta. Opas toteutettiin osana Karelia-ammattikorkeakoulun Paletti-hanketta. In Finland approximately 15000 people a year need terminal care. About half of them can be treated at home. Patients requiring palliative or terminal care often need extensive bed rest or they are entirely bedridden. The continuous immobility causes various disadvantages, such as pain and bedsores. The aim of this to familiarize the reader with how to determine the palliative or terminal care patient´s pain, as well as to introduce pain-relieving position treatments and passive motion treatments. The objective of this thesis is to compile a guidebook on the above mentioned topics to be handed out to the patients´ next of kin. The quidebook aims to be easily comprehensible and give the families more tools for carrying out the terminal care at home. It also aims to improve the understanding of palliative care, and the part of physiotherapy in palliative care, both in general and, for example, among health care personnel. This guidebook could also be ...