Liha- ja eineshyllyjen valikoiman päivittäminen- Case K-Market Lentävänniemi - Vuorinen, Viivi (2023)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli päivittää K-Market Lentävänniemen lihaosaston valikoima ja järjestää eineshyllyjen tuotteiden paikat uudestaan. Lopputuloksena tavoiteltiin uudelleen järjestettyä hyllyä ja muutoksien tarkoitus oli heijastua myynnin positiivisena kasvuna ja hävikin pienentymisenä. Hylly-muutoksien jälkeen asiakkaiden tulisi löytää halutut tuotteet helposti ja vaivat-tomasti hyllyistä omissa segmenteissään. Tutkimusongelma oli liha- ja eineshyllyjen valikoiman pitkään jatkunut päivityk-sen tarve. Kun projekti alkoi loppuvuodesta 2022, tutkimuskysymykset määri-teltiin seuraavanlaisiksi: Mitä tuotteita ihmiset haluavat valikoimaan ja miksi? Onko myynti kasvanut ja hävikki pienentynyt? Työssä käsiteltävät aiheet ovat päivittäistavarakauppa Suomessa, Kesko, K-Market-brändi, asiakaskokemus, asiakasymmärrys, palvelupolku ja Keskon omat tuotemerkit. Opinnäytetyö on produktiivinen, ja tarkoitus saada konkreettisia ja mahdollisimman pitkäaikaisia tuloksia. Käytetyt tutkimusmenetelmät olivat kvalitatiivinen ja kvantitatiivinen. Kvalitatiivinen viittaa hyllyjen uudelleenjärjestelyyn, kvantitatiivinen sosiaalisessa medi-assa järjestettyihin kyselyihin, joilla aineisto kerättiin. Facebook- ja Instagram-kyselyiden lisäksi paikan päällä kaupassa oli mahdollisuus kirjoittaa oma toive paperilapulle. Vastauksia tuli yhteensä 122. Vastauksissa korostui riistaliha: peura, poro, hirvi. Myös kalaa toivottiin useamman kerran. Lihahyllyyn valittiin lopulta tuote, joka on edullinen ja sopii niin arkeen kuin juhlaan. Lopputuloksena huomattiin, että valikoiman ja hyllyjen muutos oli toimeksiantajalle tarpeellinen. Myymälä sai uutta ilmettä ja tärkeä tuoteryhmä kävi läpi hyväksihavaitun muutoksen. Monipuoliset vastaukset toivat lisämausteen hylly-muutosten suunnitteluprosessiin. Työssä esitellään toimeksiantajalle suunnattuja jatkotutkimusehdotuksia ja kehitysideoita. Liitteinä ovat kaupan sosiaalisen median kanaviin tehdyt julkaisut sekä taulukko, johon on koottu kaikki asiakkaiden toiveet.