A-700-elvytystehtävä Pohjois-Karjalan rajavartioston ensivasteyksiköllä - Kunnas, Kaisa (2023)
Sydänpysähdys on yleinen kuolinsyy suomalaisessa aikuisväestössä. Jokaisen kuuluisi osata sydänperäisen häiriön tunnusmerkit, peruselvytys ja avun hälyttäminen ajoissa. Henkeäpelastavan ensiavun paikalle saannin nopeuttamiseksi on luotu ensivaste-taso, joka tuo apua paikalle usein ennen ensihoitoa. Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää ja ylläpitää Pohjois-Karjalan rajavartioston ensivaste-toimijoiden toiminta- ja auttamisvalmiuksia A700-tehtävän hoidossa. Opinnäytetyön tehtävänä oli tuottaa koulutusvideo, joka toimii ensivastehenkilöstön valmiuksien ylläpidon välineenä. Opinnäytetyön sisällöllisinä ohjaajina toimivat ensivastekoulutuksesta vastaavat Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitajat. Video toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ja rajavartioston kanssa. Video kuvattiin Pohjois-Karjalan rajavartioston sekä Joensuun lentokentän alueella. Opetusvideolla käydään läpi A700-tehtävä kokonaisuudessaan, Pohjois-Karjalan rajavartioston ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen voimassaolevan ohjeistuksen mukaisesti. Videolta saa hyvän kuvan tehtävän kokonaisvaltaisesta hoidosta. Jatkokehittämismahdollisuuksia ovat esimerkiksi kommunikaation ja potilaan tutkimisen tarkempi opettaminen. Koulutusmateriaalit muista ensivasteessa vastaantulevista tehtävistä ovat jatkokehittämisen kannalta mahdollisia. Abstract Cardiac arrest is a common cause of death among adults in Finland. Everyone should know the symptoms of a cardiac disorder, cardiopulmonary resuscitation and how to call for help early enough. The first response system, that provides help before the arrival of the paramedics, has been developed to expedite the delivery of lifesaving first aid. The aim of the thesis was to develop and maintain the competence to perform A700 emergency tasks. The target group of the thesis were the first responder border guards of North Karelia Border Guard District. The objective of the thesis was to produce an educational video, which helps the first responders to maintain their preparedness. The ...