Kulutusteräsvertailu Kevitsan kaivoksen prosessissa - Tammela, Matti (Kajaanin ammattikorkeakoulu, 2014)
Tämän insinöörityön toimeksiantaja on FQM Kevitsa Mining Oy. Työ tehtiin Kevitsan kunnossapito-osastolle. Kevitsan kaivos sijaitsee Lapissa, noin 35 km Sodankylästä koilliseen. Kevitsan kaivoksen päätuote on nikkeli. Toinen tärkeä tuote on kupari. Kevitsassa rikastetaan myös kultaa, palladiumia ja platinaa. Tässä työssä tutkittiin Kevitsan prosessissa erilaisten kulutuslevymateriaalien kulumista. Kaivosolosuhteissa kuluminen on runsasta ja aiheuttaa seisakkeja. Oikeilla materiaalivalinnoilla kulumista voidaan vähentää ja näin pidentää seisakkien välistä aikaa. Seisakkien aikana ei ole tuotantoa eli aika on pelkkää taloudellista menekkiä. Kuluminen on moniselitteinen tapahtuma ja harvoin löydetään vain yksi kuluttava tekijä. Tässä opinnäytetyössä perehdytään myös kulumisen teoriaan. Työssä käsitellään myös kulutuslevyterästen ominaisuuksia, historiaa sekä kulutusterästen mekaanisia muokkasmenetelmiä. Kulumista tutkittiin eri kohteissa kaivoksen prosessissa kenttätutkimuksena aikavälillä 22.1 – 27.3.2014. This bachelor’s thesis was commissioned by FQM Kevitsa Mining Oy and was carried out in co-operation with the Kevitsa maintenance department. Kevitsa mine is located in Lapland, Finland, about 35 km north-east from Sodankylä. Kevitsa produces mainly nickel and copper and its by-products are gold, palladium and platinum. The purpose of this thesis was to study the wear and tear of different kinds of wear plates in the Kevitsa process. Wearing in mining conditions is harsh and causes shutdowns. With the correct selection of materials, wearing can be reduced and the time between shutdowns extended. The time that the process is shut down causes pure financial losses. Wearing is very a complicated phenomenon and can rarely be explained by one cause. In this thesis the theory of wearing is explained. The common properties of wear plates are introduced along with the history and the mechanical treatments that are possible for wear plates. This study was conducted in different targets in the Kevitsa mining process as a ...