Sääolosuhteiden vaikutus jäätä murtavan monitoimialuksen kansivarusteluun : winterisation - Hänninen, Juha-Pekka (2023)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia sääolosuhteiden vaikutusta jäätä murtavan monitoimialuksen kansivarusteluun. Alusta operoidaan arktisilla alueilla, joten erittäin kylmien lämpötilojen vaikutus materiaaleihin ja järjestelmien nesteisiin sekä jään kertyminen rakenteisiin ja laitteistoihin on otettava huomioon suunnittelussa. Työssä on tutkittu Lloyd’s Register -luokituslaitoksen sääntöjen vaikutusta aluksen rakenteille. Rakenteiden ja komponenttien materiaaleihin vaikuttavat winterisation -ohjeistus sekä jääluokkamääräykset. Työssä on tutkittu myös IMO:n polaarikoodin vaikutusta aluksiin, jotka operoivat napa-alueilla. Työn tuloksena syntyi selvitys Lloyd’s Registerin winterisation -säännöistä, jotka auttavat suunnittelijaa ottamaan suunnittelutyössä huomioon luokituslaitoksen vaatimukset. Aluksen on oltava sääntöjen mukainen, jotta sille saadaan luokitus. Aluksen toiminnan kesto ja toimintaympäristö vaikuttavat winterisation -tasoon. Winterisation -taso vaikuttaa aluksen komponenttien, varusteiden ja työskentelyalueiden suojaamiseen, sulanapitoon ja lämmitysratkaisuihin.