Wärtsilän C-osan TATE-mallintaminen ja sen käyttö Digital Twin-hankkeessa - Häkkinen, Henri; Tolvanen, Henri (2023)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli mallintaa Wärtsilä rakennuksen C-osan vesi- ja viemärijärjestelmä, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä sekä ilmanvaihtojärjestelmä, jonka jälkeen mallia voidaan käyttää rakennuksen digitaalisen kaksosen toteutuksessa. Työ tehtiin toimeksiantona, toimeksiantaja oli Karelian Digital Twin -hanke. Käytössä oli arkkitehdin tekemä IFC-malli Wärtsilä-kampuksen rakennuksista, osittainen IFC-malli nykyisestä talotekniikasta sekä hajanaisia 2D-suunnitelmia kampuksen C-osan talotekniikasta. Mittauksia tehtiin laseretäisyysmittarilla putkistojen ja kanavistojen korkojen selvittämiseksi ja virtaamia mitattiin pistokokeilla eri venttiileistä sekä päätelaitteista. Vesivirrat mitattiin TA Scopella ja ilmavirrat Swema 3000md -monitoimimittarilla. Mittaukset dokumentoitiin osin valokuvaamalla ja osin saatuihin pohjakuviin merkitsemällä. Talotekniikka mallinnettiin uudelleen vanhojen suunnitelmien pohjalta MagiCad for Autocadia käyttäen ja mallia tutkittiin Solibri Officella. Valmiista mallista voi tarkastella esimerkiksi eri järjestelmien virtaamia sekä komponenttien muutosten vaikutusta eri tilojen toimintaan. Mitattuja arvoja voi verrata suunniteltujen sekä toteutuneiden väliltä. Työstä saa myös käsitystä siitä, minkälaisia eri työvaiheita liittyy jo olemassa olevan rakennuksen talotekniikan mallintamiseen rakenteita rikkomatta. Hallitus on esittänyt eduskunnalle säädettäväksi uuden rakennuslain, jossa rakennuslupaprosessia ollaan siirtämässä tietomallipohjaiseksi. Tiedot tulisi esityksen mukaan laatia yhteentoimivassa ja koneluettavassa muodossa sekä tietomallimuotoisena jo 2024 lähtien ja viimeistään 2027.