Lapin arktisten olosuhteiden vaikutus poliisikoirien hyvinvointiin : Ohje Lapin poliisilaitoksen koiranohjaajille - Ylijurva, Adriana (2023)
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena on tehdä arktisten olosuhteiden vaikutuksiin liittyvä opas uusille koiranohjaajille. Tässä opinnäytetyössä keskitytään tuomaan esiin niitä ongelmia, joita poliisikoirat joutuvat kohtaamaan toimiessaan Lapin arktisissa olosuhteissa. Opinnäytetyön produkti, opas, tulee käyttöön Lapin poliisilaitoksen alaisuudessa työskenteleville poliisikoiran ohjaajille. Opinnäytetyön teoriaosuus pohjautuu eläinten käyttäytymistä tutkivaan tieteeseen, jossa käsitellään koirien reagointia vaikeisiin sekä haastaviin olosuhteisiin. Produktiosa koostuu yhteenvedosta poliisikoiranohjaajien lomaketutkimuksesta sekä eläinlääkärin haastattelusta. Produktissa on työstetty ennalta laadittujen kysymyksien pohjalta opas, jota voivat käyttää uudet sekä mahdollisesti koiranohjaajana jo työskentelevät henkilöt. Opinnäytetyön produktiosassa haastatellaan Lapin poliisilaitoksen alaisuudessa työskenteleviä poliisikoiranohjaajia, jotka työskentelevät eri puolilla Lappia ja näin ollen haastattelukysymykset on rajattu koskettamaan kyseistä. aluetta. Toinen rajaus koskettaa Rovaniemen pääpoliisiaseman käyttämää eläinlääkäripalvelua. Valitsin tähän palveluntarjoajaksi Rovaniemen eläinklinikan, jonka palveluita Rovaniemen pääpoliisiasema käyttää. Työkoiria hoitaa tällä klinikalla eläinlääkäri Alisa Rauhala, jota on haastateltu tässä opinnäytetyössä olevaan produktiin. Tuloksissa ilmenee poliisikoiranohjaajien mielenkiinto toiminnan kehittämiseen. Esitetyt näkökulmat ja ohjeistukset on suunnattu Lapin alueella toimiville poliisikoiran ohjaajille, mutta soveltaen niitä voidaan käyttää koko valtakunnallisen sekä kansainvälisen poliisikoiratoiminnan kehittämiseen.