Nikkelitehtaan ammoniakkitase - Vuotari, Hanna (2023)
Tämä työ on toteutettu Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n toimeksiantona. Tässä työssä luotiin laskentapohja ammoniakkitaseelle Wedge-ohjelmistolla. Työssä hyödynnettiin prosessidiagnostiikkaa eli dataa, jota kerätään jatkuvasta prosessista. Laskennan tarkoituksena oli automatisoida laskenta mahdollisimman pitkälle. Laskenta toteutettiin lisäämällä tarvittavat positiot Wedgeen ja suorittaa näiden kautta erinäistä laskentaa. Osa positioista on ajettu Wedgeen Excel tiedoston kautta, mikäli sitä ei ole ollut Wedgessä Valmet DNA:n tai laboratorioanalyysien positioiden kautta mahdollista laskea. Työssä käytiin läpi teoriaa ammoniakin hyödyntämisestä nikkelitehtaalla sekä ympäristöstä. Työssä määriteltiin taselaskennassa poistuvien sekä sisään tulevan ammoniakin virtoja sekä kaavoja. Käyttöopas opastaa työn hyödyntämistä myöhemmin, kuten Excel datan päivittämiseen ja sen ajamiseen Wedge ohjelmistoon uudestaan. Lopuksi työssä vertailtiin tuloksia laskentapohjan tulosten ja jo aiemmin laskettujen tulosten välillä. Työn tuloksena syntyi Wedgessä automatisoitu ammoniakin taselaskenta, jonka tulokset ovat verrattavissa aiempaan laskentaan. Vertailudataa on syntynyt vuodesta 2020 eteen päin ja taseet vanhan ja uuden laskennan välillä vaihtelivat keskimäärin noin 13-14% vuodessa. Työssä aiemmin käytetyn Excel-pohjaisen prosessilaskennan oheen saatiin kehitettyä paremmin prosessimittauksia ja laboratorioanalyysejä käyttävä laskentaohjelma, joka mahdollistaa tietojen nopeamman hyödyntämisen.