Taajuusmuuttajien uusinta - Kautto, Mikko (Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Caverion Suomi Oy, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää kiinteistö-tekniikkaa sekä teollisuudenpalveluita 13 maassa. Itseopinnäytetyö tehtiin toiselle yhteistyöyritykselle, Äänekosken CP Kelcon CMC:tä valmistavalle tehtaalle. Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa Äänekosken CP Kelcon tehtaan vanhojen ABB:n SAMI MINIS-TAR -taajuusmuuttajien uusimisen tarve. Taajuusmuuttajat täytyi ensin kartoittaa tehtaalta ja tehdä niistä selkeä luettelo. Luettelon valmistumisen jälkeen pidettiin palaveri, jossa käytiin läpi, mitä taajuusmuutta-jia uusitaan ja mitä ei. Tämän jälkeen taajuusmuuttajista lähetettiin tarjouspyyntö neljälle eri valmistajal-le (ABB, Vacon, Siemens ja Rockwell). Taajuusmuuttajien kartoitusta helpotti ABB:n tekemä CP Kelcon taajuusmuuttajat-taulukko, jonka avulla päästiin hyvin alkuun kartoittamisessa. Opinnäytetyössä tutkittiin mm. kannattaako siirtyä analogisesta viestijärjestelmästä kenttäväyläratkai-suun. Myös mahdollista kenttäväylään siirtymistä vertailtiin Profibus-tekniikan ja uudemman Profinet-tekniikan välillä. Tutkimusta tehtiin pääosin tutkimalla aiheeseen liittyvää opetusmateriaalia, mutta tietoa kysyttiin myös suoraan eri laitevalmistajilta. Opinnäytetyö oli tärkeä, koska CP Kelcon vanhat ABB:n SAMI MINISTAR -taajuusmuuttajat olivat elinkaarensa päässä, ja niiden uusiminen oli välttämätöntä. Opinnäytetyön tuloksena CP Kelcon tehdas saa luettelon vanhojen taajuusmuuttajien korvaavista tuot-teista. Näiden tuotteiden pohjalta voidaan uusia vanhat taajuusmuuttajat. Taajuusmuuttajaluetteloa voidaan käyttää jatkossa esimerkiksi samankaltaisissa projekteissa. Opinnäytetyön raportissa käsitellään taajuusmuuttajan tekniikkaa ja sen valintaan vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi käydään läpi kenttäväylätekniikoiden erovaisuuksia ja räjähdysvaarallisten tilojen ja laitteiden määräyksiä. The ordering party of the thesis was Caverion Suomi Oy which plans, implements and maintains real estate techniques and services in industry in 13 different countries. The thesis ...