Itämerennorpan venelaskentamenetelmän tulokset ja kehittäminen - Reini, Aleksi (2023)
Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan vuoden 2022 itämerennorpan (Pusa hispida botnica) venelaskentojen tuloksia ja analysoidaan niitä. Tuloksia on myös joiltain osin verrattu aiempaan tutkimustietoon, jotka pääsääntöisesti ovat peräisin WWF-norppatyöryhmän vuoden 2002–2005 aikana tekemistä selvityksistä. Tutkimusmenetelminä on käytetty paikkatietoanalyysejä, jotka perustuvat laskentojen aikana kerättyihin GPS-reittitietoihin ja havaintotietokantaan. Laskentoja suoritettiin 19.4.-28.5.2022. Laskentapäiviä tällä aikavälillä kertyi 20 ja havaintoja norpista 288. Tavoiteltu kartoitusalue oli 9252,9 neliökilometriä ja todellisuudessa alueita kartoitettiin 7438,5, eli alueista kartoitettiin 80,4 prosenttia. Aiempien, vuosien 2002–2005 selvitysten perusteella Itämerennorpan Saaristomeren kannan on arvioitu olevan 200–300 yksilöä. Vuoden 2022 arvioinneissa tähän lukuun ei kuitenkaan saatu varmaa päivitystä, mutta norppien esiintymisten ydinalueet tarkentuivat aiemmasta. Aiemman Nauvo-Korppoo seudun ydinaluekäsitys pysyi samana ja Ahvenanmaan koillissaariston ydinalueen kuvaus vahvistui. Alueiden kartoitusprosentin voidaan katsoa olevan hyvä, mutta Ahvenanmaan kaakkoissaariston osalta kartoitukset jäivät uupumaan.