Managing the Barents: a review of environmental, civil security, and economic policies of the Barents Sea region - Vuopala, Virva (2022)
Tämä opinnäytetyö on kirjoitettu osana Laurean AI-ARC –projektia, jonka tarkoituksena on luoda virtuaalinen hallinnointityökalu Arktisen merenkulun tietojen hallinnointiin. Tämän pohjaksi työssä tutkittiin alueen nykytilannetta, keskittyen Euroopan Arktiseen alueeseen ja Barentsinmereen. Aiheina olivat ympäristöasiat, pelastustoiminta, ja lyhyesti talous. Barentsinmeri on Norjan ja Venäjän aluevesiä, joten näiden maiden kansallinen politiikka oli myös tutkimuksen kohteena. Jokaista aihetta käsiteltiin kansainvälisellä, kahdenvälisellä, ja kansallisella tasolla. Sekä Norja että Venäjä ovat aktiivisesti osana kansainvälisiä Arktisia hallintorakennelmia, mutta niillä on paljon myös kahdenvälistä yhteistyötä. Kansallisessa politiikassa niiden välillä on eroja, vaikka yritystä onkin yhtenäistää erityisesti Barentsinmereen liittyvää lainsäädäntöä. Arktisella alueella on yleinen epäsuhta ympäristö- ja talouskysymysten välillä. Alueella on paljon luonnonvaroja, kuten kalaa, öljyä ja kaasua, sekä kaivannaisia. Lämpenevä merivesi puskee jäärajaa pohjoisemmaksi, ja kalakannat seuraavat perässä. Tämän odotetaan lisäävän liikennettä alueella, joka puolestaan lisää ympäristöriskejä. Suurimmat huolenaiheet ovat mahdolliset öljyvuodot joko laivoilta tai merellä sijaitsevilta öljykentiltä. Turismi on myös nouseva ala pohjoisessa, erityisesti Norjalle, kun risteilyturismi Huippuvuorille lisääntyy. Tämä huolestuttaa myös koska pelastusinfrastruktuuri alueella on heikkoa. Arktisella alueella on yleinen pelastussopimus, ja kahdenvälistä yhteistyötä on myös paljon. Työntekoa haastoi Venäjän hyökkäys Ukrainaan kirjoitusprosessin aikana. Aiemmin muualla tapahtuneiden konfliktien ei ole annettu vaikuttaa Arktisen alueen yhteistyöhön, mutta helmi- ja maaliskuun aikana kaikki Arktisen ja Barentsin neuvoston yhteistyö Venäjän kanssa lakkasi toistaiseksi. Tämä ei varsinaisesti kuulu työn aihealueeseen, mutta näihin seurauksiin myös viitataan. This thesis was done for Laurea UAS’ AI-ARC project which aims to create a virtual control room ...