Energiatehokkuuden parantaminen ja ekologisesti kestävät ratkaisut matkailuyrityksessä - Alastalo, Otto (2022)
Tällä hetkellä vuonna 2022 energiamarkkinoilla tilanne on epävakaa ja sähkön hintojen nousu vaikuttaa yritysten toimintaan ja kannattavuuteen. Tämä koskee lähes jokaista yritystä ja osa yrityksistä onkin joutunut järjestelemään toimintaansa uudelleen. Kustannusten äkillinen kasvu on yrityksille todella haasteellista. Energianhinnasta johtuvia kustannuksia voi vähentää esimerkiksi käyttämällä edullisempia energiamuotoja ja tekemällä energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja. Myös lainsäädäntö on kiristynyt ja monet matkailuyritykset tarvitsisivat päivitystä tehokkaisiin vesi-, jäte- ja energiaratkaisuihin. Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuloksena syntyi vinkkilista energiatehokkuuden parantamiseen ja ekologisesti kestävistä ratkaisuista matkailuyrityksessä. Etsin tietoa kirjallisuudesta ja eri verkkojulkaisuista. Lisäksi sain materiaalia Visit Karelian projektikoordinaattorilta, haastattelin Lietsu Boutique Hotellin toista omistajaa ja tein kyselyn Arkkitehtitoimisto Arcadia Oy:n arkkitehdille. Haastattelujen ja kyselyn tuloksena sain hyvää tietoa rakentamisen suhteen jo suunnitteluvaiheessa sekä myös matkailuyrityksen toiminnan aikana tehtävistä ratkaisuista. Matkailijat ovat yhä enemmän valveutuneita ympäristöasioista ja valitsevatkin useimmin kohteen, joka viestii ympäristövastuullisuutta. Energiatehokkuuden parantamisella voidaan vähentää kasvihuonepäästöjä ja tehdä myös yritystoiminnasta kustannustehokkaampaa.