Aurinkoenergian kansallisen tilan selvitys Suomessa - Pekkala, Paavo (2022)
Opinnäytetyön tarkoitus oli tuoda Arctic Sun-hankkeeseen kansallinen selvitys aurinkovoiman tilasta Suomessa. Tavoitteina oli tutkia sekä vertailla erilaisia keräimiä sekä kennojärjestelmiä keskenään ja niiden kohtaamia haasteita arktisessa ympäristössä. Opinnäytetyössä myös perehdyttiin aurinkovoiman vallitsevaan markkinatilanteeseen kuluttajan näkökulmasta sekä aiheeseen liittyvään korkeakouluopetukseen Suomessa. Työssä tutkittiin erilaisten aurinkokennoteknologioiden tulevaisuudennäkymiä, esimerkiksi kolmannen sukupolven kennoja sekä väriaineherkistettyjä ja orgaanisia kennoja. Lisäksi esiteltiin teknologian jo nyt kohtaamia haasteita sekä ominaisuuksia, jotka tulevaisuudessa tulevat olemaan hyvin tärkeitä. Työssä tutustuttiin myös Suomessa käynnissä sekä valmisteilla oleviin aurinkovoimalaitos hankkeisiin ja niiden tulevaisuudennäkymiin esimerkiksi nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Aurinkosähköinvestoinnit lisääntyvät Suomessa. Niitä tekevät niin kuluttajat kuin kunnat ja yrityksetkin. Samalla kun aurinkosähkön imagoarvo kasvaa, ilmestyy uusia liiketoimintamalleja sekä teknisiä ratkaisuja jatkuvasti. Aiheeseen liittyvä opetustarjonta kasvaa suomalaisissa korkeakouluissa ja yliopistot ovat panostaneet alan teknologiseen kehitykseen. Erilaiset oppilaitosten sekä yritysten väliset projektit sekä henkilöstön lisäkurssit kohentavat toimialaa Suomessa entisestään.