Turvallisesti kotona : selvitystyö etäkotihoitomallista Keminmaan kunnalle - Alaviippola, Elina; Liikavainio, Elina (2022)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda ikääntyneiden kotona asumista tukeva etäkotihoidon malli Keminmaan kuntaan. Tavoitteena oli tuottaa tietoa eri tahojen kokemuksista ja näkemyksistä etäkotihoidon käynnistämisestä ja toteuttamisesta, minkä perusteella voitiin tuottaa esitys Keminmaan kunnan ikääntyneitä kotihoidon asiakkaita palveleva ja Keminmaan kotihoitoon sovellettava etäkotihoidon malli. Selvitykseen osallistuneet tiedonantajat olivat Keminmaan vanhusneuvosto ja vertailukuntien edustajat. Vertailukuntia olivat Tornio, Lieksa ja Kuusamo. Selvitystyö tehtiin laadullisella tutkimusotteella. Vanhusneuvoston näkemyksiä kuvaava aineisto kerättiin sähköpostitse. Vertailukuntien kokemuksista syntynyt aineisto muodostui ryhmähaastattelussa. Aineistot käsiteltiin sisällönanalyysillä. Selvityksen tuloksena kuvasimme etäkotihoitoon liittyvät sisällöt. Niiden mukaan etäkotihoidossa huomioon otettavia tekijöitä olivat asiakasnäkökulma, henkilöstönäkökulma, palvelukuvaus, käyttöönoton perusteet, laitteisto ja kustannusvaikutukset. Näiden perusteella saatoimme kuvata etäkotihoidon mallin, jonka nimesimme “Turvallisesti kotona”. Tätä mallia voidaan hyödyntää Keminmaan kotihoidon lisäksi esimerkiksi hyvinvointialueilla ikääntyneiden palveluiden kehittämisessä. Aihe on ajankohtainen ja merkittävä digipalveluiden yhä lisääntyessä terveysalalla. The purpose of this thesis was to create a remote home care model that would support living at home for the elderly in the municipality of Keminmaa. The aim was to produce information on the experiences and views of different parties on the initiation and implementation of remote home care. Based on the information it was possible to produce a proposal for a remote home care model that would serve elderly home care customers in the municipality of Keminmaa and that could be applied to home care in Keminmaa. The informants of this study, who participated in the survey, were the Keminmaa Council for the Elderly and representatives from the reference municipalities. The ...